Román képviselő: a székelyek csak azért tiltakoznak az autópálya nyomvonala miatt, mert nem akarják, hogy Erdélyt sztráda kösse össze Moldvával

A kormánypárti politikus sötét érdekeket sejt az emberek panaszai mögött.

Hirdetés

Van az úgy, hogy egyeseknek mindig mindenről ugyanaz jut az eszükbe, és a jelek szerint így van ezzel Dragoș Benea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselője is.

Neki ugyanis – úgy tűnik –

mindenről a magyarok jutnak eszébe.

Még arról is, ha az emberek azért tüntetnek, hogy ne tegyék tönkre az otthonuk közvetlen környezetét egy épülő autópályával.

Benea annak kapcsán nyilvánította ki értékes véleményét, hogy a Kovászna megyei Illyefalva és a Brassó megyei Vámhidpuszta lakói a héten Bukarestben, a közlekedési minisztérium előtt tüntettek a Brassó és Bákó között tervezett autópálya kijelölt nyomvonalának a megváltoztatásáért, és úgy néz ki, el is érhetik a céljukat.

A két település lakóinak nem tetszik, hogy a nyomvonal kijelöléséről még csak nem is konzultáltak a helyiekkel, nem vették figyelembe, hogy az helyi szinten milyen hátrányokkal járhat.

A panaszosok elmondták, többen is úgy érzik, ha ott épülne meg az útszakasz, az jelentősen rontaná az életminőségüket.

Konkrétan azt kifogásolják, hogy a tervezett út túl közel haladna a házakhoz, így óriásira nőne a környezet- és a zajszennyezés.

A tüntetők képviselői most tárgyaltak a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szakembereivel, akik megígérték: kisebb változtatásokat eszközölhetnek az A13-as jelzésű, 162 kilométer hosszúra tervezett sztráda nyomvonalán.

De Benea képviselő nem hisz a tiltakozóknak.

Hirdetés

Szerinte ugyanis ármány húzódik a háttérben,

és bár nyíltan nem mondja ki, magyar diverziót sejt.

Bejegyzésében – amelyben sokat sejtetően idézőjelben használja a tiltakozás, a mezőgazdászok és a farmerek szavakat – azt igyekszik sugallni, hogy az autópálya „tüske egyesek oldalában”, akik nem szeretnék, hogy a két „román történelmi tartományt” – vagyis Erdélyt és Moldvát, a románok ugyanis a Trianon előtti Erdélyt is román tartománynak tekintik – jelentős infrastrukturális beruházás révén összekössék.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a román politikus hogyan igyekszik manipulálni a közvéleményt, a bejegyzésben ugyanis csupán a magyar többségű Kovászna megyéből érkezett tiltakozókat említi meg,

azt valamiért elhallgatja, hogy a brassói oldalon sem tetszik a terv az érintetteknek.

A kormánypárti honatya azonban igyekszik megnyugtatni híveit, hogy ő és pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy megépüljön az autópálya Erdély és Moldva között.

Ami vélhetően valóban sikerülni fog, hiszen az általa sugalltakkal ellentétben magát az autópálya megépítését senki sem kifogásolta.

Hirdetés