RMDSZ-es politikusok szóltak Márki-Zay Péternek, hogy ne jöjjön Erdélybe

A magyarországi választások előtt nem kívánnak találkozni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével. Kiszivárgott egy levél.

Hirdetés

Tavaly ősszel felmerült, hogy Márki-Zay Péter, a magyarországi ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje Erdélybe látogat egy kis terepszemlére, ha már magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok is szavazni fognak az áprilisi országgyűlési választásokon.

Akkor Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere jelezte, hogy Márki-Zay csapata megkereste őt, hogy a magyarországi politikus találkozna vele. Gálfi előbb a Facebookon kikérte az udvarhelyiek véleményét, majd utána közölte, hogy visszautasította az ajánlatot és nem óhajt találkozni Márki-Zayjal.

Úgy tűnik, a magyarországi politikus más erdélyi városokban is tapogatózott. Ugyanis most előkerült egy eddig nem nyilvános levél, amit a Székelyhon szellőztetett meg és amelyben nyolc RMDSZ-es polgármester még tavaly ősszel jelezte Márki-Zay Péternek, hogy a magyarországi választásokig nem óhajtanak vele találkozni.

A levelet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írta alá.

A politikusok azt írják a levélben, hogy fontos és jó, hogy a magyarországi ellenzék a külhoni magyarokra is figyelni akar, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a „magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki”. Csakhogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a 2004. december 5-én tartott, érvénytelennek bizonyult magyarországi népszavazást, amelyet megelőzően a kormányzó MSZP és SZDSZ a határon túli magyarok magyar állampolgársága ellen kampányoltak.

„Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei”

Hirdetés

– áll a levélben a Székelyhon szerint.

Az erdélyi elöljárók azt írják, a magyar országgyűlési választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak, mert hisznek abban, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.

További részleteket a Székelyhonon olvashat.

 

Hirdetés