Rendőrszakszervezet: este és hétvégén indokoltabb bűnözni, mivel ez a nyomozók munkaidején kívül esik

Érdekesen működik a román rendőrség.

Hirdetés

Elgondolkodtató részleteket osztott meg a román rendőri szervek működéséről az Europol rendőri szakszervezet annak kapcsán, hogy szombaton igazi maffialeszámolós gyilkosság történt Aradon, ahol autójában robbantottak fel egy helyi üzletembert.

A rendészeti érdekképviselet illetékeseinél az verte ki a biztosítékot, hogy a politikusok azzal igyekeztek elütni a gyilkosság élét, hogy az egyszeri, elszigetelt és megismételhetetlen eset, Románia pedig általában véve biztonságos hely.

Nos, az Europol szakszervezet némileg árnyalta ezeket a kijelentéseket.

Állításuk szerint az ország városainak 70 százalékában a rendőrségi nyomozók, vagyis azok, akik a bűnügyeken dolgoznak, minősített információkat gyűjtenek és akiknek a szervezett bűnözői csoportok tevékenységét kellene figyelemmel követniük (például az embercsempészetet, a cigarettacsempészetet, az adócsalást vagy a kábítószer-csempészetet), a hivatalos beosztás szerint csupán reggel 8 és délután 4 óra között dolgoznak, és csakis hétköznapokon, hétvégén nincs munkaidejük.

Ha esetleg valamely, ezen részletek iránt érzéketlen bűnöző úgy döntene, hogy a nyomozók munkaidején kívül, például hétvégén követne el valamilyen bűncselekményt – mint az aradi robbantó –, akkor a nyomozókat otthonról hívják be, hogy „feketén” dolgozzanak, a saját idejük és zsebük kárára.

Hirdetés

És persze mindezt már akkor, amikor a bűncselekményt elkövették, vagyis a megelőzésre gondolni sem lehet ilyen munkabeosztás mellett.

A rendőri szakszervezet ennek nyomán felteszi a kérdést az illetékeseknek és a polgároknak: ilyen körülmények között tényleg biztonságban érzik magukat?

Nem mondhatni, hogy a felvetés nem lenne jogos.

Hirdetés