Rémálom a CFR-vel: részeg mozdonyvezető, kilenc órát késő, gyerekekkel teli vonat, gázolás, vezetékszakadás

Annyi vonattal történt valami baj az elmúlt éjszaka, hogy a fél országban leállt a vasúti forgalom.

Hirdetés

A szerda esti/éjszakai vihar és az áramkimaradás több vasútszakaszon is fennakadásokat okozott, elsősorban Dél-Romániában, de ez érinti az Erdélybe, a Bánságba vagy a Partiumba tartó vonatokat is. Több száz perces késést halmoztak fel a román fővárosból Konstanca, Brassó, Buzău és Craiova felé tartó szerelvények, ugyanakkor több járatot is töröltek.

A késés minden érintett utas számára bosszantó lehet, a legrosszabb helyzetbe azonban egy, a tengerparti táborozásból hazatartó gyermekcsoport került. Miután a 2-es számú vonal felsővezetéke elszakadt, a gyerekekkel teli vonat

kilenc órát volt kénytelen várakozni a semmi közepén, nem messze Bukaresttől.

Este 19 óra után indultak Mangáliáról, reggel 8:30-kor értek az északi pályaudvarra, majd végül csütörtök este, 21:30 érkeznek meg Aradra, feltéve ha nem lesz további fennakadás.

A Mangália és Arad között közlekedő vonat eleve több mint 16 óra alatt teszi meg a 875 km-es távot, ez most az áramkimaradás miatt 26 órára nőtt. Az utasokat hosszú ideig nem tájékoztatták a problémáról, a dízel mozdony is késve érkezett, de legalább a pályaudvarra érve vízzel és kiflivel kedveskedett nekik a CFR.

Temesvár, Brassó és Iași megyék területén szintén késésekhez vezetett az éjszaka folyamán felerősödött szél. Másik tíz vonat menetrendjét azért nem sikerült tartani, mert

az Ilfov megyei Periș-en embert gázolt el a vonat.

Ha mindez nem lenne elég: a Ialomița megyei Fetești területén két teherszállító vonat koccant az éjszaka során, miután az egyik mozdonyvezető részegen elaludt, és hátulról nekiment az előtte álló teherszállítónak. Az 1-es és 2-es számú vágányon is leállt a forgalom a vasúti töltés és a felsővezeték károsodása miatt, összesen 18 vasúti kocsi roncsolódott meg vagy borult fel. A CFR két daruval próbálja sínre helyezni a vagonokat. Tizenhárom vonat menetrendje érintett.

Hirdetés

Cătălin Drulă szállításügyi miniszter elmondása szerint a balesetet a mozdonyvezető okozta, aki

részegen elaludt a vonat irányítása közben.

Állítólag az automatikus fékezőrendszer sem működött. A tárcavezető figyelmeztette a magánszállítmányozókat (mindkét érintett teherszállító vonat magáncéghez tartozik), hogy nem fogja hagyni, hogy a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztessék.

Ahogy a fentiekből is kitűnik, a CFR a megszokottnál is kiszámíthatatlanabb. Ha az érintett szakaszokon tervezünk vonatozni, érdemes több helyről is tájékozódni az esetleges késésekről.

Hirdetés