Illusztráció: Pixabay.com

Rászállnak az iskolákra a hatóságok: jövő héttől szigorúan ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását

Az iskolakezdés óta közel kilencszáz óvodás és iskolás fertőződött meg, ami azzal is összefüggésbe áll, hogy nem mindenhol tartják be az óvintézkedéseket.

Hirdetés

A legutóbbi összesítés szerint amióta elkezdődött a tanév, országosan közel kilencszáz gyermek betegedett meg, ebből 276-an kilenc év alattiak, 597-en 10 és 19 év közöttiek. Az adatokat látván Ludovic Orban kormányfő arra figyelmeztette a helyi hatóságokat: az ő felelősségük, hogy minden egyes iskolában betartsák az óvintézkedéseket.

Elrendelte, hogy szigorúan ellenőrizzék mind a diákok, mind a pedagógusok maszkviselését, az intézmények higiéniai állapotát, valamint az órák lebonyolításának körülményeit. A tanároknak ugyanakkor kötelességük tartani a fegyelmet az osztályokban, és folyamatosan emlékeztetni a diákokat az óvatosságra.

Orban azt kéri, hogy a tanfelügyelőségek heti jelentéseket készítsenek az ellenőrzésekről, melyeket terjesszenek ki az ingázó diákok utazási körülményeinek felügyeletére is. Szerinte a gyerekek nagyobb biztonságban vannak az iskola falai között, ahol betartják az óvintézkedéseket, mint az iskolán kívül. Ezért van szükség arra is odafigyelni, hogy a diák hogyan ér el az iskolába, ki viszi haza, milyen tevékenységeket folytat szabadidejében. Főleg, hogy a tinédzserek a teraszokon, a parkokban, sport vagy egyéb szabadidős tevékenységek közben nagyobb eséllyel megfertőződnek, mint az iskolákban.

Egyelőre korai kijelenteni, hogy az iskolakezdés miatt indult újra növekedésnek a járványgörbe, vagy csak a nyaralás utóhatásáról van szó, tette hozzá a miniszterelnök.

Hirdetés