Rafila: előbb az egészségügyi rendszert kell rendbe tenni, azután lehet büntetni azt, aki nem vesz részt a szűrővizsgálaton

Az egészségügyi miniszter lehűtötte a kedélyeket.

Hirdetés

Figyelemre méltó ésszerűségről és realitásérzékről tett tanúbizonyságot Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy, a polgárok kedélyeinek borzolására, illetve a pénztárcájuk kiürítésére kiválóan alkalmas, de vélhetően kevéssé átgondolt javaslat kapcsán.

Mi is megírtuk, hogy az országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, Adela Cojan még májusban arról beszélt: már jövő évtől, a prevenciós csomagokat kötelezővé tevő új biztosítási keretszerződés hatályba lépésétől megbírságolnák azokat, akik nem vesznek részt a szűrővizsgálatokon.

Rafila kedden kommentálta az ügyet, és az általa elmondottak alapján egyértelmű: nem igazán támogatja a javaslatot, így nem kell attól tartani, hogy az már januártól hatályba is lép.

A miniszter elmondta: eleve nem támogatja a szankciók intézményét, ebben a konkrét esetben pedig pláne nem indokolt a sietség.

Először ugyanis magát az egészségügyi rendszert kell rendbe tenni.

Hiába vezetik be ugyanis a bírságokat, ha az emberek nem férnek hozzá a szolgáltatásokhoz, mivel a rendszer nem készült fel a szűrővizsgálatokra érkező tömegek fogadására és ellátására, így aztán hosszú órákig kell várakozniuk.

Hirdetés

A miniszter levonta az egyetlen értelmes következtetést:

ez éppen a kitűzött céllal ellentétes eredményhez vezetne.

A helyes politika tehát az, hogy az elkövetkező években alkalmassá teszik a rendszert arra, hogy mindenki hozzáférjen a prevenciós szolgáltatásokhoz, a bírságok bevezetését pedig akkorra hagyják, amikor az egészségügyi rendszer felkészült, és az embereket is tájékoztatták.

Ezzel nehéz vitába szállni.

Hirdetés