Prefektusi utasítás: román himnuszt kell énekelni az iskolában. Iohannis nem akart kenyai táncot járni. Mire való a rendőrség és a mentők?

Szebenben bekövetkezett minden városi biciklis rémálma, sajnos tragikus vége lett. Csütörtöki hírmix.

Hirdetés

Prefektusi utasítás: az iskolások minden reggel énekeljék el a román himnuszt az osztályban

Bizonyára sokan emlékszünk még azokra a sötét, 1989 előtti iskolai reggelekre, amikor a gázolajjal bekent padlójú osztálytermekben azzal indult a napi program, hogy az egész osztály felállt és elkornyikálta a román nemzeti himnuszt, miközben a tábla fölötti falra akasztott, alaposan retusált képről Nicolae Ceaușescu, a Nemzet Atyja, a Kárpátok Géniusza, Nép Szeretett Fia nézett le az álmos tanulókra fényes kommunista jövőt ígérő félmosollyal.

Na, ezt a hangulatot kívánja visszahozni most az általános iskolákba Rudolf Stauder (PNL), Máramaros megye prefektusa, aki a prefektúra csütörtöki tájékoztatása szerint felkérte a megye általános iskoláinak oktatóit, hogy reggelente énekeltessék el a gyerekekkel a román himnuszt.

A prefektus azzal indokolja kérését, hogy ezzel az iskolák hozzájárulhatnak a hazafias, nemzeti öntudat ápolásához, megőrzéséhez és fokozásához. Mert hogy „minden nemzet egy sor alapvető jelképpel határozza meg önmagát, ilyen a nemzeti zászló, a himnusz, a címer és az anyanyelv”, ezek pedig „olyan pillérek, amelyek meghatározzák egy közösség történelmét és fejlődését” – írja Rudolf Stauder Máramaros megyei prefektus, akit egyébként Klaus Iohannis államelnök egy éve tüntetett ki a Férfiasság és Hit Érdemrend lovagi fokozatával. Stauder emellett tiszteletbeli tagja a tartalékos és nyugalmazott belügyi alkalmazottak megyei szervezetének, politikusi karrierje előtt pedig a Legion metalzenekar énekese volt.

Bekövetkezett minden városi biciklis rémálma Szebenben

Tragikus véget ért egy közlekedési incidens Nagyszebenben, miután egy biciklis belehalt sérüléseibe. A férfi kedden halt meg a kórházban, ahol egy hete ápolták.

A baleset még november 6-án történt. A biciklis Szeben egyik utcáján, a kerékpársávon karikázott, amikor egy álló autó sofőrje kinyitotta az ajtót, a férfi pedig nem tudott idejében megállni, az ajtónak ütközött és leesett a kerékpárról. Súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba, de minden orvosi erőfeszítés ellenére nem tudtak rajta segíteni, egy hét után meghalt.

A rendőrség vizsgálatot indított ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Azt megállapították, hogy a kiszállni készülő autóvezető az ajtónyitás előtt nem nézett hátra, a biciklis férfi pedig nem viselt védősisakot.

Huszonhárom percig feküdt magatehetetlenül az aszfalton egy gyalogátjárón elgázolt férfi, a rendőrség előtt, a kórház közelében

Ha közúti baleset történik és valaki megsérül, az ember a rendőrségtől és a mentőktől remél elsőként segítséget. Úgy tűnik, erre rácáfol a valóság, ugyanis a Brassó melletti Feketehalom főutcáján olyan incidens történt, amelynek kezelésében mind az egyenruhások, mind a fehér köpenyesek alaposan leszerepeltek.

A baleset csütörtök hajnalban történt, amikor egy 19 éves gépkocsivezető nő a gyalogátjárón elgázolt egy 35 éves férfit, aki hét méterre repült és megsérült. A baleset a városi rendőrség székháza előtt történt, a helyi kórháztól és a mentőállomástól mintegy 70 méternyire, a sérült áldozat mégis 23 percig feküdt az aszfalton, míg megérkezett a segítség.

A rendőrök perceken belül a helyszínre érkeztek, de a szemtanúk szerint csak álldogáltak tehetetlenül, még a mozdulatlan, arccal lefelé fekvő áldozat pulzusát is egy járókelőnek kellett ellenőriznie. Egy helyszíni videó szerint az összegyűlt járókelők hiába kiabáltak és kérlelték a tébláboló rendőröket, ők a mentők érkezéséig semmit nem voltak hajlandók tenni. A mentők végül 23 perc múlva érkeztek meg és kórházba szállították a sebesültet.

A rendőrség nem adott magyarázatot arra, hogy az ügyeletes rendőrök miért nem tettek semmit és nem hívták a 112-es sürgősségi számot, csak annyit közölt: vizsgálat indult a baleset körülményeinek kiderítésére.

Hirdetés

A mentőszolgálat azt mondja: a balesetet a 112-es számon jelenő személy valószínűleg izgalmában rossz címet adott meg. A mentőegység így előbb egy brassói címre ment, ahol nem talált semmit, majd rátelefonált a bejelentőre, aki megadta a pontos adatokat. Ezután a baleset helyszínétől mintegy 70 méterre álló feketehalomi mentőállomástól érkezett egy csapat, amely végül kórházba vitte a sebesültet. Az áldozat állapota súlyos, a brassói kórház intenzív osztályán ápolják.

Iohannis nem volt hajlandó hagyományos kenyai táncot járni, de a felesége igen

Tegnap írtunk már róla, hogy Klaus Iohannis államelnök tíznapos hivatalos afrikai körúton van. Szerdán egy természetvédelmi parkba látogatott el a feleségével együtt, szafariöltözékben, ahogy kell, csütörtökön pedig a kenyai fővárosban, Nairobiban tekintett meg egy lányiskolát.

A román elnöki hivatal közzétett néhány hivatalos fotót az eseményről, Iohannis pedig az X-en (a korábbi Twitteren) is írt róla pár sort.

Egy kenyai parlamenti képviselő, Githua Wamacukuru azonban nem csak bőségesen posztolt fotókat a Facebook-oldalára, de közzétett egy videót is, amelyen látszik, hogy az iskola diákjai népviseletben hagyományos táncot járnak a magas rangú romániai vendégek tiszteletére.

Az egyik táncos Carmen Iohannist, az elnök feleségét is bevonta a táncba, aki láthatóan élvezte a műsort és tett néhány tánclépést is. Amikor azonban a táncos az elnökhöz lépett oda hívogató mozdulattal, Iohannis zavartan mosolyogva maradt mozdulatlanul, majd egy helyi hivatalosság intett a táncosnak, hogy ne próbálkozzon az elnök táncba vitelével.

 

Hirdetés