Pénteki hírmix: ismét forrósodik az Úzvölgye, fegyvert vett gyerekeinek egy ügyvédnő, romániai vendégmunkások randalíroznak Belgiumban

Az úzvölgyi katonatemetőben eltávolították az illegális betonkereszteket, de Mihai Tîrnoveanuék tesznek a helyükbe százötvenet. Egy ügyvédnő fegyvert adott 7 és 10 éves gyereke kezébe, egy belgiumi kisvárosban pedig részeg romániai idénymunkások balhéznak.

Hirdetés

Megint cirkusz lesz az Úzvölgyében

Alig egy héttel azután, hogy eltávolították a 2019-ben illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőből, máris itt az újabb cirkusz. Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja elnevezésű nacionalista román szervezet vezetője a Facebookon bejelentette: egy sepsiszentgyörgyi műhelyben elkészült az a 150 fakereszt, amelyek a szervezet tagjai és szimpatizánsai szombaton 14 órakor felállítanak a katonatemetőben, az eltávolítottak helyére.

A betonkereszteket négy évvel ezelőtt állították fel, miután Dormánfalva önkormányzata egyoldalúan saját vagyonává nyilvánította a Hargita és Bákó megye határán fekvő temetőt. A román parcella felszentelése 2019. június elején történt, incidensek kíséretében: a meghirdetett eseményre érkező több ezer román résztvevő erőszakkal behatolt a temetőbe, áttörve a székelyek élőláncát. Nem sokkal ezután hivatalosan tisztázódott, hogy a 149 román katona, akinek emléket kívántak állítani, nem is a temetőben nyugszik.

Az ügyet jogi útra terelte Csíkszentmárton polgármesteri hivatala, a pert pedig meg is nyerték. Így a betonkereszteket idén június végén eltávolították, feltehetőleg a pert elvesztő dormánfalvi önkormányzat megbízásából.

Mihai Tîrnoveanu most azonban ismét a temetőbe hívta követőit, hogy csak azért is kereszteket állítsanak, ezúttal fából, szám szerint 150-et.

Pár napja a Hargita megyei tanács közölte, hogy megállapodtak Bákó megye vezetésével és a védelmi minisztériummal, hogy kegyeleti helyet biztosítanak az első világháborúban az Úzvölgyében harcoló minden nemzet számára. Tîrnoveanu szerint most felállítják a kereszteket a román hősök emlékére, és csak utólag kérnek ehhez hivatalos engedélyt. Követeli továbbá, hogy a védelmi minisztérium vegye tudomásul a keresztek felállítását és ismerje el hivatalosan a temető román parcelláját.

Fegyvert vett az eMAG-ról egy ügyvédnő a 7 és 10 éves gyerekeinek, hogy madarakra lövöldözzenek

Őrizetbe vettek egy Prahova megyei ügyvédnőt, aki légfegyvereket vásárolt 7 és 10 éves gyerekeinek. Az engedélyköteles, de illegálisan tartott fegyverekkel a nagyobbik fiú naponta lövöldözött madarakra – közölte a ploiești táblabíróság ügyészsége.

A vizsgálat során megállapították, hogy az ügyvédnő az eMAG felületén, egy lengyelországi forgalmazótól vásárolt egy sűrített levegővel és 4,5 mm-es lövedékekkel működő fegyvert, amelyet februárban vett át egy futárcégtől. Az ügyészek szerint a fegyver illegálisan hozták be az országba, a nő pedig fél évig törvénytelenül, azaz engedély nélkül birtokolta.

Az ügyvédnő lakásán tartott házkutatás során a hatóságok találtak még három légfegyvert a hozzájuk való lövedékekkel együtt. Kiderült, hogy a nő a gyerekeinek vásárolta a négy lőfegyvert. A tíz éves fia naponta használta a fegyvereket, madarakra lődözött velük.

Hirdetés

A nő ellen büntetőjogi eljárás indult csempészet és illegális fegyvertartás miatt.

Részeges romániai vendégmunkások terrorizálnak egy belga kisvárost

A 12 ezres lakosú Rijkevorsel vezetése betiltotta a köztéri alkoholfogyasztást, miután megelégelte a belgiumi kisvárosban dolgozó részeg romániai vendégmunkások randalírozásait. A városban eddig is tilos volt éjszaka közterületen szeszes italt fogyasztani, most ezt napközben sem lehet megtenni.

A városvezetés azt mondja: meg akarják előzni, hogy a helyzet kezelhetetlenné váljon az utcákon randalírozó, vandálkodó, a helybélieket sértegető és bántalmazó romániai idénymunkások miatt. A város polgármestere szerint a lakosság rengeteg panaszt tett a vendégmunkások italozós balhéi miatt. A következőkben pénzbírság jár a nyilvános alkoholfogyasztásért.

 

 

 

Hirdetés