Pártbeli főnöke úgy nem ért egyet a gyermekvállalás feltételekhez kötését akaró Floreával, hogy azért egy kicsit egyetért vele

Călin Popescu Tăriceanu is elismeri: van olyan, hogy egyesek csak a pénzért vállalnak gyereket.

Hirdetés

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester felvetése miatt, amelyben azt javasolta: mielőtt engedélyeznék, hogy egy pár gyermeket vállaljon, kötelezően ellenőrizni kellene a szociális helyzetét, mivel sokan csupán a gyermeknevelési pótlék miatt vállalnak gyermeket.

Itt még nem mondta ki, konkrétan kikre gondolt, de később már közölte: elsősorban a romákra célzott.

Lett is belőle cirkusz, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indított az ügyében, és bár a keddi meghallgatáson nem jelent meg, levélben jelezte: nem vonja vissza nyilatkozatát, az illetékeseknek pedig lépniük kell, mert az országban szociális bomba ketyeg, amely hamarosan felrobban.

Az ügyben aztán megkérdezték Florea pártbeli főnökét, Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke pedig kedden este úgy nem értett egyet vele, hogy azért mégiscsak egyetértett vele.

„Nem tudom elfogadni Dorin Florea nyilatkozatát. Nem értek egyet ezzel a problémafelvetéssel. Az, hogy vannak olyan problémák, amelyekről nem beszélünk, nem jelenti azt, hogy a dolgok maguktól megoldódnak” – mondta a pártelnök.

Aztán kiderült, hogy mire is gondol.

Hirdetés

„Az a tény, hogy léteznek családok, amelyek csak azért csinálnak gyerekeket, hogy támogatást kapjanak, valóság. És nem csupán Romániában. Ez egy sajnálatos gyakorlat. Vagyis Florea nyilatkozata nem szerencsés, de és liberális vagyok, és nehezemre esik cenzúrázni a szólásszabadságot. Nem az én szerepem meghatározni, hol kezdődik a diszkrimináció”

– mondta Tăriceanu a közszolgálati tévében.

Nem tartjuk kizártnak, hogy a PC beszédmód megsértése miatt hamarosan neki is jelenése lesz a diszkriminációellenes tanácsnál.

Hirdetés