Pár lusta szakértő miatt áll másfél éve a Hexi Pharma elleni eljárás, negyvenhatodjára kértek halasztást

Nemcsak a Colectiv-tragédia ítélethozatalát húzzák-halasszák pofátlan módon, a hígított kórházi fertőtlenítőszerek pere sem halad.

Hirdetés

Két, egymást érintő fontos ügyben is halasztott a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság a keddi nap folyamán: ötödik alkalommal napolták el a Colectiv-ügy ítélethirdetését, ugyanabban az épületben, pár teremmel odébb a hígított kórházi fertőtlenítőszerek botrányát okozó Hexi Pharma ügyével sem sikerült haladni, pedig már

a negyvenhatodik meghallgatásnál tartanak.

A tárgyalás ezúttal mindössze öt perces volt, mivel a könyvelés ellenőrzésével megbízott szakértők sokadjára is azzal álltak elő, hogy nem volt idejük befejezni a munkát. A bíróság ezúttal megelégelte az időhúzást, és megbüntette őket. A vizsgálatot még 2020 decemberében rendelték el, gyakorlatilag azt kellene a pénzügyi kimutatások alapján megállapítani, hogy miként hígította az aktív hatóanyagokat a Hexi Pharma. A bíróság egyébként

2500 lejre büntette meg a szakértőket az ügy késleltetéséért.

A Hexi Pharma ellen 2017 márciusában emeltek vádat: a román fertőtlenítőszerek piacának mintegy 20 százalékát uraló céget azzal vádolták, hogy 2010 és 2016 között 340 kórház vezetőségét tévesztette meg, hamisított fertőtlenítőszereket adva el nekik. A hétszeresen felhígított szert a piaci árhoz képest tízszer drágábban értékesítették. Érdekesség, hogy a vállalkozás sikere mögött a bukaresti sajtó mindvégig a belföldi hírszerzést sejtette. Az első váratlan fordulat az volt, hogy a Hexi Pharma tulajdonosa, Dan Condrea 2016 májusában öngyilkos lett. Ugyanabban az időszakban az akkori egészségügyi miniszter távozásra kényszerült a botrány miatt.

A Colectiv tragédiája úgy kapcsolódik a történethez, hogy

a 65 halálos áldozat közül többen a Hexi Pharma vizezett szereivel fertőtlenített kórházban kaptak ellátást,

Hirdetés

súlyos fertőzéseket szedve össze. Első fokon Flori Dinu vezérigazgatót háromévi, Mihai Leva termelési vezetőt pedig 3 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélték. Emellett a céget 2,6 millió lej bírság kifizetésére kötelezték, egyúttal a Hexi Pharma felszámolását is elrendelte a törvényszék. A cég 120 kórháznak és mentőszolgálati csapatnak kellen kártérítést fizetnie, összesen 16 millió euró értékben.

A vádlottak fellebbeztek az ítélet ellen, a bírói testület pedig újabb szakértői vizsgálatot kért. 2020 novembere óta szemrebbenés nélkül halogatják a vizsgálat befejezését, ami már olyan kínos, hogy az ügyvédek is nevetgélnek rajta – derül ki a keddi tárgyalásról szóló sajtóbeszámolóból.

Hirdetés