Ötezer alatt maradt az esetszám, de néhány héten belül napi több tízezer esetről szólhatnak a jelentések

Az omikron variáns ugyanis rohamosan terjed.

Hirdetés

Bár a korábbi napokhoz képest kevesebb új koronavírus-fertőzöttről érkezett vasárnap jelentés, az újonnan diagnosztizált esetek száma így is nagy: 4712 teszt lett pozitív.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány ötödik hullámát okozó omikron vírusvariáns valamivel „szelídebb” az elődjénél, a deltánál: az elhunytak száma viszonylag alacsony, 14. A halottak közül 13-an oltatlanok voltak.

A kórházban kezelt fertőzöttek száma 2565, közülük

408 súlyos állapotú beteget intenzív osztályon kezelnek.

A MedLife magánklinika-hálózat egyébként a saját vizsgálatai alapján arra számít, hogy az omikron variáns soha nem látott mértékben robbantja majd be a járványt.

A becslések szerint két hét múlva akár napi 50 000 eset is lehet hivatalosan – ami csak a töredéke a valós számnak, ami a klinika szakértői szerint akár napi 250 000 is lehet.

Hirdetés

Ez pedig gyors tömeges immunizáláshoz vezethet, így

február elején már csökkenésnek indulhat az új esetek száma.

A legnagyobb kérdés persze az, hogy ilyen magas esetszám mellett mekkora nyomás nehezedik majd az egészségügyi rendszerre – az eddigi vizsgálatok alapján az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okoz, azonban ez elsősorban a nagyobb átoltottsággal rendelkező országok tapasztalata.

Vagyis a legjobb védekezés továbbra is az oltás.

Hirdetés