Ortodox főpap: Krisztus testét nem lepi vírus, tessék nyugodtan csókolgatni!

A derék egyházfi az ajánlott járványügyi biztonsági előírások megszegésére buzdít. És micsoda kergemarhakóros érveléssel!

Hirdetés

Idézzük fel: a koronavírus-járvány romániai hajnalán az illetékes hatóságok rögtön elkezdtek sürögni-forogni, sőt, egyesek túlbuzgóságukban odáig mentek, hogy azt ajánlották, nőnapon ne csókolgassák a nők a férfiakat és viszont, mert ugye, járvány van és a gonosz ünnepnapon sem alszik.

A minden mioritikus ügyekben illetékes ortodox egyház és maga Dániel pátriárka is kitett magáért: egy közleményben arra buzdították a híveket, hogy ha lehet, ne puszilgassák a templomi ikonokat, az oltáriszentséget pedig otthonról hozott kanállal is átvehetik, amíg a készlet járvány tart.

Igen ám, de az történt, hogy a fenti üzenet alaposan felbőszítette a pátriárkánál is ortodoxabb egyházi főket. Olyannyira, hogy egyikük, egy püspök szentmise kellős közepén fakadt ki főnökeire. És mit mondjunk, elég ijesztő módon:

„Senkinek nem kell félnie attól, hogy részesüljön Krisztus szent testéből és véréből, mégpedig ugyanabból a kehelyből és ugyanazzal a kanállal. Azt hinni, hogy Krisztus testét megfertőzheti bármilyen vírus, amelyet aztán a papok a közös kanállal átadnak a híveknek a templomokban, szentségtörés…”

Oké, itt bármely józan ember (ortodox vagy sem) máris nyel egy nagyot. Ekkora marhaságot mondani egy valóban elővigyázatosságot igénylő helyzetben akkor is luxus, ha valaki püspök. Az illető úr ugyanis az ajánlott biztonsági előírások megszegésére buzdít. És ez nem vicces. Na de van tovább is, mert a püspök úr érvekkel is alátámasztja állítását. Illetve egyetlen érvvel, de az felér az egész keresztény tudománytörténeti tárral:

Hirdetés

„A világ összes keresztény egyházának történetében soha sem történt meg, hogy valaki megbetegedjék attól, hogy ugyanabból a kehelyből vette magához az oltáriszentséget.”

Hát nem megdönthetetlen érv? De. Közben azért imádkozunk a Jóistenhez, meg ne engedje, hogy valami fertőzés üsse fel a fejét valamelyik ortodox egyházi ünnep után. Mert annak már se a fele, se az egésze nem lenne tréfa.

Hirdetés