Orbanék meggondolták magukat: mégsem kérnek a famaffia ellen küzdő ügyészségből

Pedig a liberálisok testületileg megszavazták az erdők DNA-jának nevezett új vádhatóság létrehozását. Érti ezt valaki?

Hirdetés

Nahát, ezt a meglepetést! Miután a szenátus döntéshozó kamaraként ellenszavazat nélkül, az RMDSZ tartózkodása mellett megszavazta az erdők DNA-jaként emlegetett Környezetvédelmi Ügyészség (DIIM) létrehozását, pontosan egy hónappal később

a liberálisok valamiért meggondolták magukat, és a kormányuk megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt.

A legfőbb ügyészség egyik független részlegeként működő új vádhatóságnak többek közt az lenne a feladata, hogy többek közt az illegális fakitermeléssel, a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmények után nyomozzon.

Az indoklás szerint most hirtelen rájöttek arra, hogy az illegális fakitermelés megfékezése érdekében elfogadott jogszabály átláthatatlan, és az új intézmény finanszírozására vonatkozó javaslatok sem világosak, tehát jó lenne eltörölni.

A Környezetvédelmi Ügyészség létrehozását kezdeményező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) fejesei máris kettős beszéddel vádolták meg az Orban-kabinet képviselőit: miközben nyilatkozataikban a legnagyobb környezetvédőknek, a fatolvajok első számú ellenségeinek adják ki magukat, miután a PNL-sek a tervezetet teljes mellszélességgel támogatták a parlamentben,

ezzel a mai húzással a liberálisok gyakorlatilag a famaffia pártjára álltak.

Hirdetés

Az USR korábban az RMDSZ-t is azzal vádolta meg, hogy a szövetség azért nem támogatta az erdők DNA-jának a létrehozását, mert rendszeresen profitál az illegális fakitermelésből. Az alkotmánybíróság várhatóan ebben az ügyben is valamikor ősszel fog döntést hozni.

 

Hirdetés