Orbanék csak odaadnák Verespatakot az UNESCO-nak, de ha nem iparkodnak, kifutnak a határidőből

A világörökségi listára való felterjesztést annak idején a PSD vonta vissza.

Hirdetés

A PNL-kormány támogatja Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára, az ottani arany után ácsingózó kanadai Gabriel Resources vállalatnak pedig csucsu.

Ludovic Orban kedden felszólította a művelődési minisztériumot és egyéb érintett intézményeket, vizsgálják meg a 2018-ban a PSD által elakasztott folyamat folytatásának lehetőségeit.

Közben a román építész kamara hivatalos átiratban szólította fel a kormányt a folyamat újrakezdésére. Szerintük az UNESCO-bizottságnak a szabályok szerint a 2018 nyarától számított három év áll rendelkezésére a pályázat elbírálására, a folyamat újrafelvételéhez viszont a kulturális tárca újratárgyalási kérelme szükséges, amelynek leadási határideje január 31-én lejár.

A Fehér megyei település, annak épített öröksége és az ottani római kori aranybányák világörökségi listára való felvételéhez szükséges pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján. Az őket váltó PSD-kormány azonban megakasztotta a folyamatot, arra hivatkozva, hogy a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

Hirdetés

Akkor a Mentsétek meg Verespatakot szervezet nemzetközi jogászokat kérdezett meg az üggyel kapcsolatban, akik szerint, a felvétel a világörökségi listára nem befolyásolná a pert, mert abban csak azokat a döntéseket veszik figyelembe, amelyeket a per megindítása előtt hoztak a felek.

A PSD-s fejesek azonban suttyomban kaphattak pár ígéretet holmi busás kenőpénzekről, mert a Dăncilă-kormány a közfelháborodás és a tüntetések dacára is a folyamat felfüggesztését kérte, a 2018-as bahreini UNESCO-találkozón pedig Azerbajdzsán indítványa is segített abban, hogy félretegyék a pályázatot, az ottani küldöttek ugyanis felhívták a figyelmet, hogy nem lehet a világörökség része egy település vagy régió, ha az ország, amelynek területén fekszik, ebbe nem egyezik bele.

Hirdetés