Orbán Viktor Bukarestben dicsérte a román barátait

Azt is mondta, hogy a hibás schengeni döntést ki kell javítani.

Hirdetés

Orbán Viktor gratulált a „romániai barátainak” az ország fejlődéséért, amely szerinte nagyon is indokolja az ország felvételét a schengeni övezetbe, amelyhez Magyarország támogatásáról is biztosította a román kollégáit. Úgy fogalmazott, hogy a „hibás döntést” a schengeni csatlakozással kapcsolatban ki kell javítani.

Mint mi is megírtuk, Orbán azért utazott Bukarestbe, hogy ott egy azeri–grúz–román–magyar megállapodást üssenek nyélbe, amelynek értelmében Románia és Magyarország egy Grúzián és a Fekete-tengeren áthaladó vezetéken keresztül fogja kapni az azeri zöld energiát.

Az eseményen szintén jelen lévő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén a támogatásáról biztosította Klaus Iohannist és Nicolae Ciucă miniszterelnököt a schengeni csatlakozással kapcsolatban, és azt mondta „fáradhatatlanul” fog azon dolgozni, hogy minél előbb megoldást találjanak a kérdésben.

Hirdetés

A szombaton aláírt szerződés értelmében egy több mint 1100 kilométer hosszú kábel lefektetését tervezik, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát jövő szeptemberig kell befejezni, a munkálatok pedig a tervek szerint hat évet vesznek igénybe. Ezzel Azerbajdzsán fontos energiaforrás lesz az EU számára, nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen is jelen volt a találkozón.

Orbán Viktor még azt is mondta, hogy nagyon rock and roll dolog egy ekkora kábel lefektetése a tengerfenékre, de abban mindenki egyetértett, hogy nagyon fontos lépés ez az energetikai biztonság megteremtésében, amely az ukrajnai háború kontextusában nagyon égetővé vált.

Hirdetés