Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

Online töltött gyermekkor: a tinédzserek fele hat óránál is többet lóg a neten naponta

A tanórák sem gátolják meg őket abban, hogy kütyüjeik társaságában töltsék az időt.

Hirdetés

Súlyos problémára világít rá a Salvaţi Copiii gyermekmentő alapítvány friss országos felmérése, mely néhány adattal szolgál arról, milyen fontos szerepet tölt be a gyermekek életében az internetezés. Azt hogy nem esik ki a kezükből a telefon, nap mint nap láthatjuk az utcán, a buszokon vagy egyéb nyilvános tereken. De az újdonság lehet a szülők, pedagógusok számára, hogy a hétköznapi rutinok sűrűjében  napi hány órát tesz ki a közösségi oldalakon töltött idő.

A romániai internethasználati szokásokat vizsgáló felmérést összesen 1 156, 12 és 17 év közötti diák megkérdezésével készítették. Kiderült: a megkérdezettek 27 százaléka egy átlagos tanítási napon több mint hat órát tölt el a telefon, a táblagép vagy a számítógép társaságában. Az a durva, hogy ugyanez szám 47 százalégra ugrik, amennyiben a közösségi oldalak rendszeres ellenőrzését is beleszámolják. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megkérdezettek közel fele napi több mint hat órát internetezik, beleértve azt is, amikor csak pillanatokra néz rá a Facebookra, Instagramra, YouTubera vagy éppenséggel a WhatsAppra. 96,1 százalékuk rendszeresen ellenőrzi a közösségi oldalakon létrehozott fiókját a mobiltelefonon.

Az okostelefonon kívül az online életüket a következő eszközökön töltik:

  • Laptop: 46,6%
  • Asztali számítógép: 33,2%
  • Okostelevízió: 17%
  • Táblagép: 16,4%
  • Játékkonzol: 7,3%.

Milyen hatással van mindez a személyes kapcsolataikra? Az alapítvány szerint azok a gyerekek, akik hat óránál többet töltenek az interneten, elégedetlenebbek az életükkel, döntéseikkel, illetve azzal, hogy milyen a kapcsolatuk a szüleikkel, tanáraikkal, barátaikkal. Kevésbé optimistán és unottabban állnak a jövőhöz, mindennapi tevékenységeikhez, ráadásul kevésbé érzik magukat kipihenve, mint azok a társaik, akik kevesebbet lógnak a neten.

Hirdetés

A felmérés az internetes zaklatásokra is rákérdezett, eszerint a megkérdezettek 54 százaléka vallotta be, hogy bántották már meg a közösségi oldalakon – mindez nem csoda annak függvényében, hogy 43 százalékuk rendszeresen oszt meg személyes tartalmakat. Ugyanennyien vallották be, hogy már kaptak szexuális tartalmú üzeneteket az interneten.

És akkor még egy utolsó elgondolkodtató adat: 47 százalékuk beismeri, hogy egyáltalán vagy csak nagyon ritka esetben ellenőrzi le a online megosztott hírek valóságtartalmát.

Hirdetés