Ön is úgy tapasztalta, hogy Romániában már két és fél nap alatt hozzá lehet jutni az új útlevélhez?

Az illetékes hatóság ugyanis ezzel büszkélkedik.

Hirdetés

Románia a hivatali ügyintézés paradicsoma az Európai Unióban – legalábbis ezzel döngeti a mellét a belügyminisztérium útlevelek kibocsátásával foglalkozó főosztálya.

A hatóság ugyanis most azt közölte, hogy a polgárok az igénylés leadását követően átlagosan már két és fél nap alatt meg is kapják az áhított útipasszust.

Mindezt úgy, hogy a hatályos jogszabály ennél jóval hosszabb időt, 15 munkanapot szab meg a hatóság számára az útlevél kiállítására.

Az útlevélosztály szerint munkatársaik mindent megtesznek azért, hogy kiszolgálják azokat, akik külföldi utazásra készülnek, illetve a több millió külföldön dolgozó román állampolgár közül azokat, akik ebben az időszakban térnek haza megújítani az útlevelüket. Ezért augusztus 31-éig naponta reggel 8 és este 20 óra között várják az ügyfelek ostromát.

A hatóság szerint a 2,5 napos időtartam az egyik legrövidebb az EU-ban.

Igaz, csak akkor érvényes, ha az ember személyesen veszi át a dokumentumot az azt kiállító hivatalban.

Hirdetés

Érdekesség egyébként, hogy a tavalyi évhez képest idén eddig 90 százalékkal nőtt az útlevéligénylések száma.

Amúgy akinek nem annyira sürgős, az azt is választhatja, hogy a Román Posta PrioriPost szolgáltatásával otthonában kézbesítsék az útlevelet – ebben az esetben 11,30 lejes kiszállítási díjat kell fizetni a postásnak.

Arról a hatóság nem tájékoztatott, milyen mértékben sikerült csökkenteni a sorokat az útlevélosztályokon.

Hirdetés