Ön beleegyezne, hogy gyerekén szúrópróbaszerűen drogtesztet végezzenek a rendőrök az iskolában?

Készül egy törvényterv, mely potenciális drogfogyasztót lát minden diákban és egyetemistában.

Hirdetés

Romániában is bevezethetik a diákok és az egyetemisták kötelező szúrópróbaszerű drogtesztelését, amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) két képviselőjének törvénykezdeményezése átmegy a parlament döntéshozó fórumain. Az eredeti elképzelés egytől öt évig terjedő börtönt helyezett kilátásba azoknak, akik visszautasítják a tesztet, ez viszont olyan nagy felháborodást keltett, hogy végül kiiktatták a parlament elé terjesztendő változatból. A drogot fogyasztó diákok elviekben akkor üthetik meg a bokájukat, ha bebizonyosodik, hogy kereskedtek is szerekkel.

A két, kvázi ismeretlen honatya, Bogdan Gruia és Daniel Suciu által kiötlött terv szerint a rendőrök a tanintézmények, illetve a megyei tanfelügyelőség kérésére véletlenszerűen nyálmintákat vehetnek a diákoktól, egyetemistáktól. A noninvazív tesztek elvégzését a kiskorúak esetében természetesen a szülőknek is jóvá kell hagyniuk, ugyanakkor a beleegyezést a tanulmányi szerződésekbe is belefoglalnák, hiszen azt a szülő és a diák is aláírja.

A szúrópróbaszerű ellenőrzéseket az iskolapszichológus és a gyermekvédelmi igazgatóság munkatársának jelenlétében folytathatják le a rendőrök, a három érintett minisztérium (oktatási, egészségügyi és belügyi tárca) felügyelete alatt, tiszteletben tartva a gyerekek személyi jogait. Ha a diák drogtesztje pozitív, akkor a hatóságoknak értesíteniük kell a szülőket. Ahhoz, hogy megállapítsák, milyen pszichoaktív szert fogyasztott a tanuló, vérvétel szükséges, amihez szintén kell a szülő beleegyezése.

A törvény kezdeményezői szerint az iskolai drogkontrollt az indokolja, hogy elharapódzott a fogyasztás a tanintézmények falain belül. Bukarestben éppen a napokban kellett kórházba szállítani három fiatal lányt, akik rosszul lettek miután az iskolában tiltott szert fogyasztottak.

Csak halkan kérdezzük: vajon nem lenne hasznosabb a felvilágosítás és a megelőzés, mint az, hogy minden diákot potenciális drogfogyasztónak állítanak be? Önnek mi a véleménye?

Hirdetés