Olyan szónoklatot tartott a többség kisebbség iránti felelősségéről az új Kovászna megyei prefektus, hogy majdnem elsírtuk magunkat

Vajon mire is gondolt pontosan?

Hirdetés

Csodálatos, hangzatos üzenetet fogalmazott meg beiktatási ceremóniáján Todor Iulian-Constantin, Kovászna megye új prefektusa, akit a nemrég hatalomra került jobbközép liberális párti kormány nevezett ki.

Az új kormánymegbízott ugyanis hétfőn arra hívta fel ország-világ figyelmét, hogy a többségnek mindig tiszteletben kell tartania a kisebbséget!

Beiktatási beszédében az új prefektus arról beszélt, az illetékes intézményeknek támogatniuk kell a megye sokszínűségéből adódó kulturális és szellemi értékek kifejezésre juttatását és fejlesztését. Egyben a méltóság és az egymással szembeni tisztelet fontosságát sem felejtette el megemlíteni.

„Nem utolsósorban a többségnek mindig megértéssel és tisztelettel kell viszonyulnia a kisebbséghez a területi vagy társadalmi berendezkedés valamennyi szintjén, biztosítva az állampolgárok nemzeti, kulturális, nyelvi és vallási identitásának kinyilvánítását és fejlesztését, az egyenlőség és diszkriminációmentesség elve alapján”

– hangoztatta az új prefektus, aki elmondása szerint a kormányprogram gyakorlatba ültetését és a nemzetiségek békés együttélésének biztosítását tartja fő feladatának.

Hirdetés

Most már csak arra vagyunk kíváncsiak, pontosan kinek is üzent az új elöljáró. Kovászna megyében ugyanis köztudottan a magyarok vannak többségben, vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy nem az országban élő kisebbségekkel szembeni új, barátságos kormányprogramot tolmácsolta, hanem a megye magyarságát figyelmeztette.

Egy ideje ugyanis a román propaganda azzal próbálja meg élét venni a magyar közösséggel szembeni romániai bánásmód elleni magyar panaszoknak, hogy azt terjeszti: azon megyékben, amelyekben a románok kisebbségben élnek, a magyarok gonoszul elnyomják őket.

Talán nem mellékes az az információ sem, hogy az 59 éves Todor Iulian-Constantint, aki 1995 és 2000 között, valamint 2006 és 2011 között a bodzafordulói adóhivatal vezetője volt, majd a sepsiszentgyörgyi kincstár igazgatójaként tevékenykedett, annak a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) a javaslatára nevezték ki Kovászna megye prefektusává, amely az utóbbi években politikája egyik legfőbb elemévé a pofátlan magyarellenes uszítást avatta.

Hirdetés