A rendőrség új ablaktörő eszközei nem az üveget, hanem önmagukat törik szét

Nem volt a legihletettebb beruházás a rendőri vezetők részéről.

Hirdetés

A bicskájuk helyett az ablaktörőjük tört bele a román rendőrség vezetőinek abba a próbálkozásba, hogy a renitens sofőrök megfékezését segítő, a szélvédők betörésére alkalmas eszközökkel lássák el a rendőröket.

Az ötletet egy néhány héttel ezelőtti incidens ihlette, amikor Bukarestben egy közúti ellenőrzés során megállítottak egy több szabálysértést is elkövető autóst, aki azonban nem volt hajlandó kiszállni az autójából, és az ablakokat sem húzta le.

Sőt, hiába vette körül az autót több rendőr és csendőr, és hiába próbálták betörni az ablakait, nem jártak sikerrel, olyannyira nem, hogy az autós végül beletaposott a gázba,

kitört a rendfenntartók gyűrűjéből, és elszáguldott.

Közben majdnem elütött néhány járókelőt, és két autónak is nekiütközött. Végül csak órákkal később fogták el.

Az ilyen esetek kivédésére a rendőrség úgy döntött, ablaktörő eszközökkel is felszereli a rendőrséget.

Ezek nem valami különleges kommandóseszközök voltak, hanem a tömegközlekedési járműveken is látható kalapácsok, amelyek valójában műanyag fogantyúba ágyazott fémkúpok, és amelyek baleset esetén az ablakok betörésére szolgálnak.

Csakhogy kiderült, hogy nem a legjobban választottak.

Az Europol rendőrszakszervezet által közzétett felvétel tanúsága szerint ugyanis a próbák során az eszközök egyáltalán nem váltak be, a szélvédők helyett ugyanis maguk a kalapácsok törtek szét.

Hirdetés

A szakszervezet szerint ezért a rendőrség vezetői lefújták az akciót, és felszólították a rendőröket, hogy adják le a már megkapott kalapácsokat.

Úgyhogy folytatódhat az ötletelés.

Mindez azonban a civilek szempontjából is felvet néhány kínzó kérdést: vajon baleset esetén a villamosokon és buszokon elhelyezett ablaktörő kalapácsok is hasonló hatékonysággal működnének?

Hirdetés