Olcsón akar élni Erdélyben? Gyergyószentmiklós az erre legalkalmasabb város

Tizennégy magyarlakta város megélhetési költségindexét hasonlították össze. Nem nehéz kitalálni, melyik városokban a legdrágább az élet, és hol a legolcsóbb.

Hirdetés

Akkora különbségek vannak a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi, partiumi vagy bánsági városok árai között, hogy ha csak ezen múlna egy város élhetősége, gondolkodás nélkül Gyergyószentmiklósra költöznénk. Az Erdélystat 14 várost összehasonlító legújabb megélhetési költségindex-táblázata szerint 2022-ben Gyergyószentmiklóson 26,1%-kal olcsóbb az élet Kolozsvárhoz viszonyítva.

Nem túl meglepő a tény, hogy Erdély fővárosa drága, ezért is választották referenciavárosnak, ami azt jelenti, hogy az Erdélystat a többi város értékeit a kolozsvári 100 pontos értékhez viszonyította. Ha Kolozsváron valakinek a megélhetéshez napi száz lejre lenne szüksége, akkor Brassóban például ugyanazokat a termékeket és szolgáltatásokat 94,7 lejért, Temesváron 94,1 lejért, Sepsiszentgyörgyön 87,9 lejért tudná megvásárolni. A lista másik végén Nagybánya, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós kullog (lásd a táblázatot).

A tavalyhoz képest az idei rangsor újdonsága, hogy csökkent a különbség az élbolyban, Brassó és Temesvár költségindexe immár jobban közelít Kolozsváréhoz.

Hirdetés

Az egyes városok megélhetési költségeinek megállapításához összeállított „fogyasztói kosárban” összesen 43 termék és szolgáltatás súlyozott árát vették figyelembe a burgonya piaci árától a szemétszállítási díjon át az edzőtermi bérletig. Az adatok értelmezésénél viszont fontos figyelembe venni, hogy egy város árszínvonala nem feltétlenül tükrözi az átlagos életszínvonalat, ugyanakkor az, hogy egy város viszonylag drága, nem jelenti azt sem, hogy minden termékcsoport esetében az.

Aki többre kíváncsi azzal kapcsolatosan, milyen módszer alapján számoltak, az Erdélystat honlapján városokra lebontva olvashat a témáról.

Hirdetés