Nyolc év után emeltek vádat a verespataki bányákba éjszakánként besurranó aranyásók ügyében

Évekig lopták az aranyat Verespatak elhagyott bányájából, mire vádat emeltek ellenük, elévülhet a bűncselekmény.

Hirdetés

Az egykori ősi aranybányász település, Verespatak legendás aranya nem csak a multinacionális vállalatokat tartja lázban, hanem a modern kori kincsvadászokat is, akik – amint az alábbi példa igazolja – az ottani arany kitermeléséről szóló projekt sorsától függetlenül, évekig besurrantak az elhagyott bányákba lopni.

A nyomozók szerint 2013 és 2015 között a vádlottak engedély nélkül rendszeresen behatoltak a felügyelet nélküli bányákba és meddőhányókba bányászni. Az arannyal feldolgozott formában kereskedtek, több zálogház révén.

Kiterjedt bűnhálózat gondoskodott az arany illegális kitermeléséről, feldolgozásáról és értékesítéséről, mely kezdetleges eszközökkel űzte az ipart, derült ki még 2015-ben, amikor összesen 64 személynél tartottak házkutatást Fehér, Maros, Kolozs és Bihar megyék területén. A vádlottak között található a környékbeli romák vezetője és a verespataki polgármester egyik rokona is.

Csak idén, december 19-én emeltek vádat 15 fő ellen minősített lopásért, adócsalásért és pénzmosásért. Míg az ítélet megszületik, könnyen megtörténhet, hogy elévülnek a bűncselekmények.

Hirdetés