Nyártól Brassóból is repülhetünk Budapestre a Wizz Airrel – szerdai hírek

Egy Kolozs megyei orvos állította ki a legtöbb betegszabadságot elrendelő orvosi igazolást. Jogerős a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló városi tanácsi határozatot érvénytelenítő ítélet. 

Hirdetés

Hurrá, repülünk!

Pezsgőt bonthatnak Székelyföld azon régióiban, amelyek közelebb esnek Brassóhoz, mint Marosvásárhelyhez, mivel hosszú ideje várt bejelentést tett a Facebookon a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér. 

Június 18-tól ugyanis a Wizz Air heti három járatot indít Budapestre, így London és Dortmund után újabb célállomással bővül a diszkont légitársaság brassói menetrendje.

A Budapest–Brassó–Budapest útvonalon így kedden, csütörtökön és szombaton lehet repülni. A magyar légitársaság honlapján már jegyeket is vásárolhatók 79 lejes bevezető áron.

Megterheli a táppénz a központi költségvetést 

Szédítő tempóban állítják ki Romániában a betegszabadságot elrendelő orvosi igazolásokat. A 2023-ban kiírt igazolások száma robbanásszerűen megugrott, közel 3,4 millió esetben írtak fel betegszabadságot – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) legfrissebb jelentéséből. Az országos rekordot egy Kolozs megyei orvos tartja, aki 3225 orvosi igazolást állított ki. 

A háziorvosok 1,8 millió igazolást adtak ki, a járóbeteg-ellátást nyújtó egységek 1,3 millió, míg a kórházak 240 ezer betegszabadságot állítottak ki. Beszédes adat, hogy az egészségügyi dokumentumokat összesen 53 026 orvos állította ki. Közülük százan összesen 100 ezer, 14-en pedig 1400 igazolást írtak ki. 

Egy Olt megyei belgyógyász szakorvos 3063 orvosi igazolást bocsátott ki, amelyek közül számos a szakterületétől eltérő betegségekre vonatkozott, mint például gerincproblémák és húgyúti fertőzések is.

Megyei bontásban nézve a rangsort nem meglepő módon a főváros vezeti, a második helyen Kolozs, míg a dobogó harmadik fokán Prahova megye található. A további helyezettek Maros, Temes és Szeben megye.

A közel három és félmillió betegszabadság jelentős költséggel járt az államkassza számára. Egy január végi becslés szerint az összeg eléri a 3,2 milliárd lejt.

Iskola a látóhatáron sem 

Újabb fejezetéhez érkezett a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum újraalapításának végeláthatatlan jogi procedúrája. Szerdán jogerősen érvénytelenítette a marosvásárhelyi ítélőtábla a római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló 2022-es városi tanácsi határozatot – derül ki a Maros megyei prefektúra közleményéből.

Hirdetés

A marosvásárhelyi városi tanács 2022. augusztus 25-én elfogadott határozatát a prefekúra támadta meg a közigazgatási bíróságon. A kormányhivatal egyebek mellett arra hivatkozott, hogy elfogadása előtt a határozatot nem véleményezték a városi tanács szakbizottságai, és nem az előírásoknak megfelelően bocsátották közvitára. A prefektúra szerint ugyanakkor a 2023-2024-es tanév iskolahálózatának bővítését az oktatási minisztériumnak is véleményeznie kellett volna.

A közlemény felidézi, hogy a 2022. augusztusi tanácsi határozat szerint a 2023-2024-es tanévben újra önálló tanintézetté vált volna az addig a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alegységeként működő katolikus gimnázium.

A marosvásárhelyi városi tanács 2023. augusztus 31-én elfogadta 326-os számú határozatát, amelyben ismét kezdeményezte – ezúttal a 2024-2025-ös tanévtől – a katolikus gimnázium létrehozását. Ezt a prefektúra szintén megtámadta a Maros megyei törvényszéken, a per következő tárgyalását március 6-án tartják.

Az iskola megalakulása a tanácshatározatra vonatkozó törvényszéki döntés kimenetelének függvénye.

 

 

Hirdetés