Nos, kedves diákok, készíthetitek a tollat: ősztől már ti is minősíthetitek a tanárok teljesítményét

A következő tanévben a másik fél is kiértékeli a pedagógusok munkáját.

Hirdetés

Felköthetik a nadrágot a pedagógusok a 2021-2022-es tanév kezdetétől, azaz ősztől, onnantól kezdve ugyanis már nem csupán ők osztályozzák a diákok tevékenységét, hanem a fagyi is visszanyal, és a nyúl is kezelésbe veszi a vadászpuskát: a diákok is minősítik majd a tanárok és tanítók munkáját.

Ezt Radu Szekely oktatási államtitkár jelentette be kedden.

Az oktatási minisztérium amúgy már 2016-ban hozott erről egy rendeletet, amit azóta sem alkalmaznak.

De mostantól minden másképp lesz – ígérik a tanügyi illetékesek.

Szekely szerint a minisztérium illetékesei az Országos Diáktanács képviselőivel közösen

jelenleg is dolgoznak a módszertanon és a kérdőíveken, amelyek segítségével a diákok minősíthetik majd a pedagógusok tevékenységét.

Olyan eszköz ez, amelyre amúgy minden szolgáltatást igénybe vevő ügyfél jogosult, hogy segítsen az illető szolgáltatás minőségének javításában.

Mert hát alapvetően az oktatás is egy szolgáltatás.

Mielőtt még bárkiben fölmerülne a gyanú: az esetleges retorziókat a tanárok részéről a rossz minősítésekért azzal előzik meg, hogy a kiértékelések névtelenül történnek majd, vagyis a tanárok nem tudják, melyik diák hogyan véleményezte őket.

Hirdetés

Az eredményeket iskolán belül tárgyalják meg, a tanár és az osztály, a tanári kar, illetve az igazgató bevonásával, vagyis elméletileg nem lesznek nyilvánosak.

Sőt

az ígéretek szerint semmilyen befolyással nem lesznek majd a tanárok szakmai minősítésére vagy bérezésére.

Csupán olyan eszközt jelent majd, amely segít a pedagógusoknak a diákok képességeihez és elvárásaihoz igazítani az oktatási folyamatot.

Az őszre várhatóan elkészülő kérdőívben több szempontból is minősíthetik majd a diákok a pedagógusok tevékenységét, sőt kifejtős válaszok is lesznek.

A minisztérium már ebben a félévben szeretné kipróbálni a módszert a gyakorlatban is, de most még csakis azokban az iskolákban, ahol ezt az érintettek szeretnék.

A következő tanévtől viszont már mindenütt készülhetnek arra az érintettek, hogy már a diákok is elmondhatják a véleményüket a tanárok teljesítményéről.

Hirdetés