Nocsak, nocsak, lám, kiknek jött jól az energiaárak brutális elrobbanása…

Mert az átlag fogyasztóknak biztosan nem.

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet kiadta a szokásos listáját arról, hogy melyik szektorban mennyivel nőttek a fizetések a tavalyi év végén, és van itt egy igen szerencsés csoport. Míg az emberek nagy részének komoly fejtörést okoz az energiaárak kontrollálhatatlan növekedése, addig a szektorban dolgozók, köszönik szépen, nagyon is elégedettek a fejleményekkel.

A villamosenergia-termelő és -szolgáltató ágazatban dolgozók havi juttatása például tavaly decemberben az előző hónaphoz képest 27%-kal nőtt, így ők most átlagosan nettó 6290 lejt visznek haza.

Ennél is jobban jártak a kőolaj- és földgázkitermelésben tevékenykedők, az ő fizetésük 42,9%-kal ugrott meg, így most átlagosan nettó 9388 lejjel járulhatnak hozzá a családi költségvetéshez havonta.

Ennyiből azért már valahogy csak ki lehet fizetni az emelt számlákat is.

Hirdetés

Egyébként már nem a számítástechnika területén dolgozók keresnek a legjobban Romániában, hanem a szén- és kőolaj-feldolgozás területén tevékenykedők (10 534 lejes nettó átlagbér), míg a legszerényebb keresettel továbbra is a pandémia által igencsak megtépázott vendéglátóipar alkalmazottai térhetnek haza egy fárasztó hónap végén (átlagosan nettó 1922 lej).

Országos szinten az átlagbér egyébként 6,4%-kal emelkedett tavaly novemberről decemberre, ez bruttó 6327 lejt jelent, ami nettó 3879 lejnek felel meg.

Hirdetés