Nocsak: Ciucă tábornok kormánya visszahozná a sorkatonai szolgálatot

Igaz, nem kötelező, hanem önkéntes alapon.

Hirdetés

Ha már Románia következő kormányát egy tartalékos négycsillagos tábornok vezeti Nicolae Ciucă személyében, a jelek szerint egy kicsit jobban odafigyelnének arra is, hogy ne csupán a haderő eszközállományát fejlesszék, hanem a személyi állományt is.

Legalább is ez derül ki a parlamentben csütörtökön bizalmi szavazásra készülő kormány programjának védelmi célokra vonatkozó részéből.

Amelyben konkrétan szerepel az is, hogy az önkéntes tartalékosi rendszer mellett a sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák – de mielőtt még sok 18 éves fiatal kétségbeesne, és rögtön elkezdene azon gondolkodni, hogyan szerezzen bármilyen eszközzel gyorsan felmentő igazolást, mindenkit megnyugtatnak: ez is önkéntes alapon történne.

Romániában 2007 óta nincs kötelező sorkatonai szolgálat – fontos azonban, hogy

ezt nem eltörölték, csupán felfüggesztették.

Most amolyan lájtos verzióban élesztenék újra, abban az értelemben, hogy nem soroznának be automatikusan mindenkit, hanem azokra számítanak, akik úgy érzik, hiányzik az életükből egy kis katonásdi.

És még anyagilag is megérné, a tervek szerint ugyanis a szolgálatra jelentkezők

a kiképzés mellett zsoldot is kapnának.

Hirdetés

Szakértők szerint a jelentkezők számára nem csupán az anyagi juttatás miatt érné meg a szolgálat, hanem azért is, mert képzést is kapnának különböző területeken, ráadásul mindezt a nyugati katonaii kultúra jegyében.

A program már csak azért is fontos lenne a román haderő számára, mert jelenleg 70 ezer hivatásos katona mellett mindössze 60 ezer fős tartalékos állománnyal rendelkezik, ami vészhelyzet esetén nem elegendő a védelemre.

A program emellett folytatná a haderő-fejlesztési terveket is, légvédelmi rakétarendszerek mellett a szárazföldi haderő számára páncélos szállító járműveket szereznének be, és a haditengerészet korvettjeinek felfegyverzése is folytatódna.

Hirdetés