Nocsak, a románok többsége nem ellenségként tekint Magyarországra

Igaz, barátként sem.

Hirdetés

Kissé meglepő közvélemény-kutatás eredményét tette közzé az Avangarde arról, hogyan viszonyulnak a románok a világ országaihoz és a szomszédokhoz, köztük Magyarországhoz.

A felmérésből ugyanis kiderül: a románok többsége nem ellenségként tekint Magyarországra – bár igaz, nem is barátként.

Szerepel ugyanis egy harmadik kategória is, a versenytárs – és a többség ennek látja anyaországunkat.

Konkrétan

48 százalék nyilatkozott úgy a megkérdezettek közül, hogy Magyarország Románia versenytársa,

míg ellenségnek csak 13 százalék látja – ami kevesebb, mint akik szerint baráti ország, ők ugyanis 18 százaléknyian vannak.

Az viszont nem meglepő, melyik országot tartják a leginkább barátinak: Moldovát, amely 64 százalék szerint barát, csupán 2 százalék szerint ellenség, és 15 százalék szerint vetélytárs.

A második helyen Németország áll, 54-4-24-es eredménnyel, míg a nagy stratégiai szövetséges Egyesült Államoknak csak a harmadik hely jutott, azt ugyanis ugyanúgy 54 százaléknyian tekintik barátinak és 4 százaléknyian ellenségnek, mint Németországot, de versenytársnak csak 21 százaléknyian, és a németországinál nagyobb azok aránya, akik bizonytalanok vagy nem akarnak válaszolni.

A harmadik Franciaország, majd Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és Izrael következik.

A legnagyobb ellenségnek nem meglepő Módon Oroszországot tekintik, 64 százalék nyilatkozott így. Barátnak 2, vetélytársnak 18 százalék tartja.

Hirdetés

Kínát viszont inkább versenytársnak tekintik: 30 százaléknyian vannak így vele, míg ellenségnek 26, barátnak pedig 18 százalék tartja – a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni.

Alulról fölfele haladva Kína után következik Magyarország, majd Szerbia, amit 44 százalék vetélytársnak, 9 százalék ellenségnek, 18 százalék pedig barátnak tekint.

Ugyanakkor még

távol állunk attól, hogy Magyarországról pozitív kép éljen a románokban:

arra a kérdésre, hogy inkább pozitív vagy negatív véleménye van róla, 41 százalék válaszolt úgy, hogy inkább negatív, és csupán 28, hogy pozitív – 31 százaléknyian pedig azt mondták, hogy nincs véleményük.

Egyébként itt is Moldova vezet, a második viszont Bulgária, a harmadik pedig Görögország.

A bizalom terén még rosszabbul áll Magyarország: 61 százalék kevésbé bízik benne, 16 százalék még ennél is kevésbé, míg 14 százalék nagyon bízik Magyarországban.

Arra is rákérdeztek, elégedettek-e az emberek a Románia által a világban elfoglalt pozícióval. A jelek szerint nem: 55 százalék mondta azt, hogy elégedetlen, 14 százalék elégedett, 24 százalék pedig nem tudta megállapítani.

Ennek folyományaként 48 százalék szerint negatív kép él Romániáról Nyugaton, csak 18 százalék szerint pozitív, míg 33 százalék nem tudja megsaccolni.

Hirdetés