Fotó forrása: AUR/Facebook

Arafat: nincsenek tisztában a valósággal a tüntetők, minden tömegmozgás csak fokozza a járvány terjedését

A belügyi államtitkár számokkal próbál a tüntetőkre hatni, és egy tanáccsal: gondoljanak saját idős családtagjaikra. Mi lesz velük, ha kórházi ellátásra szorulnak?

Hirdetés

Az AUR felhívására több nagyvárosban utcára vonultak hétfő este az emberek a járványintézkedések ellen tüntetni, de nem mindenhol zajlottak békésen a megmozdulások. Bukarestben éjszaka egykor, tehát jóval az éjszakai kijárási tilalom életbe lépése után, még könnygázzal oszlatták a kemény magot, mely üvegekkel, kövekkel dobálta a csendőröket. Tizenkét csendőr megsérült, a hatóságok 222 büntetést róttak ki. Indulatosabb tömeg azokban a városokban alakult ki, ahol a futballhuligánok is utcára vonultak.

Pitești-en magyarellenes rigmusokat is skandáltak a tüntetők.

A Digi 24 élő esti adásának meghívottjaként Raed Arafat belügyi államtitkár a járvány harmadik hullámának mértékét alátámasztó adatokkal próbált a józan észre hatni, felhívva a figyelmet, hogy néhány hét leforgása alatt több mint a duplájára nőtt az aktív fertőzöttek száma. Február közepén 34 000, míg március első hetében 47 912 aktív fertőzött volt,

március 29-én pedig már elértük a 77 082-őt.

A növekedés csak akkor lehetséges ilyen mértékben, ha nem tartjuk be a szabályokat. A legnagyobb növekedés egyébként Ilfovban, Bukarestben, továbbá Hunyad, Konstanca, Fehér és Giurgiu megyében tapasztalható. Néhány megyében lassú növekedés figyelhető meg, míg Temes megyében csökkenés állt be (tegnap nyolcról hétre csökkent a lakosságarányos fertőzési ráta).

A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője elmondta: akik most azért ordibálnak az utcán, mert nem tetszenek nekik a korlátozások, nem tudnak tudományos magyarázatot felhozni ellenük, míg a hatóságoknak ott vannak a számok a kezükben. Bizonyított, hogy

ahogy nő a tömegmozgás, úgy nő a fertőzöttség is.

Hirdetés

Arafat azt üzente a tüntetőknek, hogy vegyék figyelembe, más európai országokban sokkal szigorúbb korlátozásokat vezettek be a járvány megfékezésére, mint Romániában. Bár a járványtagadókat már nem lehet meggyőzni, a gondolkodásra képes tüntetőknek meg kell érteniük, hogy nem játék a mostani helyzet, bárki elkaphatja a vírust. Gondoljanak az idős családtagokra, és arra, hogy mi lesz velük, ha maholnap kórházi ellátásra szorulnak. Ugyanakkor hozzátette:

oda kell figyelni arra, hogy honnan informálódnak.

Az oltás jelenti egyedül a megoldást a helyzetre, de időbe telik, míg a hatás széles körben megmutatkozik. Ha az oltási kampány tovább folytatódik, akkor a mostani lehet az utolsó ilyen fokú emelkedés – ez azért biztató.

Hirdetés