Továbbra sincs tervben a vakcinák kötelezővé tétele, de az oltáskampányon sürgősen változtatni akarnak

Valeriu Gheorghiță, a kampány koordinátora szerint a fokozottan veszélyeztetettekre és a gyerekekre kellene fókuszálni a következő szakaszban. Szombaton is túllépte a 30 ezret az új esetek száma.

Hirdetés

Románia továbbra sem fontolgatja a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét, az viszont egyértelművé vált, hogy az oltáskampány stratégiáján változtatni kell a közeljövőben – ezt Valeriu Gheorghiță nyilatkozta pénteken, a Digi24 hírtévé meghívottjaként.

A kampány koordinátora szerint ezentúl főleg

a legyengült immunrendszerű, krónikus betegségekben szenvedők és a gyerekek beoltására fektetnék a hangsúlyt.

Gheorghiță arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány ötödik hullámában a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta háromszor nagyobb az uniós átlagnál, de az is elgondolkodtató, hogy 60 fertőzöttből egy kórházi kezelésre szorul, míg az európai átlag 100/1.

Ennek egyetlen magyarázata van az orvos szerint:

Romániában az átoltottsági arány továbbra is alacsony,

főleg a legyengült immunrendszerű, krónikus betegek körében. A múlt heti összesítésből is kiderül egyébként, hogy a fertőzött elhunytak 85 százaléka nem volt beoltva, 93 százalékuk más betegségekkel is küzdött.

Hirdetés

A szombati helyzetjelentés sem rózsás: 30 168 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – szóval negyedik napja lépjük át folyamatosan a harmincezres küszöböt –, ugyanakkor 75 újabb halálesetet is összeírtak, ebből hármat korábbról adtak hozzá.

Az oltáskampány közben csak araszolgat, az elmúlt három napban 3-4000 személy adatta be az első adag vakcinát naponta. A jelenlegi állás szerint

  • 8 064 072 kapott legalább egy oltást (41%),
  • 7 969 421-en túl vannak két oltáson,
  • 2 358 160-an kaptak emlékeztetőt.

Hirdetés