Nemcsak az anyagiak, de a sok tanulás és a kényelmesség is a mamahotelben tartja a fiatal felnőtteket

És persze számos egyéb tényező. A fiatal nők egyre tovább laknak otthon, a férfiak viszont kezdenek korábban felnőni.

Hirdetés

Romániában több mint 2,2 millió 18 és 34 év közötti fiatal lakik a szüleivel, vagy ahogy mondani szokás: a mamahotelben. Ez természetesen elsősorban az egyre növekvő ingatlan- és albérletárak miatt van így, de a dolog ennél természetesen sokkal összetettebb.

A tendencia nem új keletű, az utóbbi tíz évben mindössze annyi változott, hogy egyre több fiatal nő lakik otthon, egyre kevesebb fiatal férfi veszi azonban igénybe a mamahotel szolgáltatásait. Ez persze még mindig nem azt jelenti, hogy számszerűen több nő él otthon, mint férfi: körülbelül minden második fiatal nő tesz így az említett korosztályból, miközben a tíz évvel ezelőtti 10-ből 7-ről 10-ből 6-ra csökkent a későn érő férfiak száma.

Elsősorban persze a magas ingatlanárak a ludasak, míg 20 éve körülbelül 66 átlagbér kellett egy lakás megvásárlásához, addig mostanra már legalább 70 (nem is beszélve az olyan dinamikusan fejlődő, okos, multikulti és egyre embertelenebb városokról, mint Kolozsvár, ahol egy lakásvásárlás lassan felér egy kisebb állam űrprojektjének költségeivel), tehát generációról generációra egyre nehezebb egy saját otthon megszerzése.

A másik tényező, ami beleköp a fiatalok levesébe, hogy egyre tovább tanulnak: nem elég, hogy sokkal többen végeznek egyetemet, de az egyetem után sokan mesteri, doktori képzésekre is járnak, hogy a majdani fizetésük nagyobb legyen. Ez viszont azt jelenti, hogy később állnak munkába, így nem futja albérletre, egy saját lakáshoz pedig nem tudnak bankhitelt felvenni, mert hiányzik az önrész.

Közben a fiatalok egyre később házasodnak: míg 1990-ben a nők átlagosan 21,3 évesen mentek férjhez, a férfiak pedig 24,8 évesen nősültek, addig manapság a nők 30 fölött, a férfiak pedig körülbelül 34 évesen mondják ki a jó esetben boldogító igent.

Hirdetés

És persze az is közrejátszik, hogy a fiatalok körében egyre magasabb a munkanélküliség, vagyis ne kerteljünk: a lustaság és a kényelmesség is közrejátszik abban, hogy elég későn költöznek saját lakásba.

Plusz otthon anya főz, mos takarít, ami szintén sok gondtól megóvja a fiatalokat.

Így megy ez.

Hirdetés