Fotó: Tánczos Barna Facebook-oldala

Nem unják még a székelyhimnuszozást. Tánczos Barnának megint magyarázkodnia kellett

Vajon ki akadt ki ismét? Persze, hogy Dan Tanasă, akinek nem tetszett, hogy a miniszter térdelve énekelte el a székely himnuszt a csíki hokisokkal együtt. És bekapcsolta az uszítógépet a román sportsajtó? Naná!

Hirdetés

Mostanában égnek a billentyűzetek a román sportsajtó műhelyeiben, ha bármilyen sportesemény kapcsán lehet egy kicsit székelyezni, magyarozni, uszítani, és ez nem volt másképp hétfőn sem.

A forgatókönyv már szokásosnak nevezhető:

a magyarfóbiás Dan Tanasă, az AUR parlamenti képviselője kiszúrta, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ismét hokimeccsen volt – szombaton a Csíkszeredai Sportklub hazai pályán a Bukaresti Steauát ütötte ki 5–0-ra a Román Kupa döntőjében –, a mérkőzés végén pedig

Tánczos a játékosokkal együtt, térdelve énekelte végig a székely himnuszt

a szurkolók előtt. Ennyi kellett Tanasának, hogy bepötyögjön a Facebook-oldalára egy fotóval ellátott bejegyzést, ezt pedig a román sportsajtó villámsebességgel, és kellőképpen felháborodva vette át és tálalta, ahogy szokta.

Aztán érkezett a replika is: Tánczos Barna – aki köztudottan nagy rajongója a csíki hokicsapatnak – elmagyarázta, egy csapat iránti elkötelezettség nem összeférhetetlen a tisztségével, nem törvénytelen és nem is erkölcstelen. Ami az éneklést illeti,

régi hagyomány a csíkiaknál, hogy a meccs végén elhangzik a székely himnusz is

Hirdetés

– ezt a játékosok letérdelve, a szurkolókkal közösen éneklik el, tette hozzá a miniszter.

Persze nem ez az első alkalom, amikor Tánczos Barnának magyarázkodnia kell egy jégkorongmeccs után: Dan Tanasă májusban azon is kiakadt, hogy a szlovéniai divízió I/A jelű világbajnokságon, a román-magyar összecsapáson a miniszter a magyar válogatott szurkolói közt követte a mérkőzést a csíkszeredai jégkorongcsapat mezében.

Tánczos akkor tisztázta, más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte. Az ügyet „természetesen” akkor is megpörgette a román sportsajtó, lett is belőle hiszti rendesen.

Hirdetés