Nem tartott sokáig: megint karanténba kell vonulniuk a Magyarországról érkezőknek

A rendelkezés már hatályba is lépett.

Hirdetés

Lassan megszokhatjuk, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyekben csak a bizonytalanság biztos, a helyzet képlékeny, folyamatosan változik, és akár egy-két héten belül is a korábbiakkal szöges ellentétben levő döntések születnek.

Így van ez a karanténhelyzettel is: a járványhelyzet függvényében állandóan módosul azon országok listája, ahonnan nem lehet zavartalanul beutazni, hanem 14 napos elkülönítésbe kell vonulni.

Az országos járványügyi operatív törzs hétfő esti ülésén átnézte a járványhelyzet alakulását a világ országaiban, és számos további országot helyezett fel a karanténtérképre.

Köztük Magyarországot is, amely csak néhány hete került le róla.
Magyarország mellett Bulgária, Bosznia, Ausztria, San Marino, Olaszország és Jordánia került fel még a listára.

Amelyen mellettük régebb óta ott van Andorra, Belgium, Csehország, Luxemburg, Francia Polinézia, Szlovénia, Örményország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Georgia, Guam, Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Montenegró, Nagy-Britannia, Portugália és Észak-Macedónia is.

Hirdetés

A hatályos rendelkezések szerint annak, aki legtöbb három napra érkezik, nem kell karanténba vonulnia, ha felmutatnak egy, az utazás előtti 48 órában készült negatív tesztet.

Aki viszont hosszabb időre jönne, arra 14 napos elkülönítés vár.

Ők nyolc nap után kérhetnek tesztet, és ha ez negatív, és a negatív teszteredmény megállapítása után sem mutatnak tüneteket, tíz nap után elhagyhatják a karantént.

Hirdetés