Illusztráció / Pixabay

Nem minden csábító év eleji árengedmény az, aminek látszik

Van, amelyik csak sima megtévesztési kísérlet. A fogyasztóvédelem elmondja, hogy mire kell odafigyelni.

Hirdetés

Kezdődik az a szakasza az évnek, amikor az üzletek és webáruházak csábítóbbnál csábítóbb leárazásokkal ösztönzik újabb költekezésre az ünnepi kóma után magukhoz térő embereket. Biztosan mindenki ismer olyan személyt, aki ebben az időszakban szokta beszerezni a jobb minőségű ruházati cikkeket, melyekért a szezon elején mások akár dupla annyit fizetnek. Lehet ezt ésszel is csinálni, ha az ember tudatos vásárló. De ha esetleg nem az, akkor könnyen megtéveszthetik. Lássuk, mit mond erről a fogyasztóvédelem főigazgatója, Paul Anghel.

Minden leárazási akciónak megvan a maga formai követelménye

Az üzletek kötelesek jól látható módon, egyértelműen feltüntetni a régi és új árakat, akár százalékosan kifejezni a kettő közötti különbséget. Azt is jelezni kell, hogy milyen akcióról van szó, például árengedményről vagy végkiárusításról, és az mettől meddig tart (egy adott időpontig, vagy amíg a készlet raktáron van). Vásárláskor érdemes tisztában lenni ezekkel az alapvető információkkal, és odafigyelni arra is, hogy a vonalkód beolvasásakor megjelenő összeg egyezzen meg az ajánlat összegével. Előfordulhat, hogy egy rendkívül vonzó ajánlat miatt térünk be egy üzletbe, és

csak akkor jövünk rá, hogy megtévesztés áldozatai vagyunk, amikor fizetni kell.

A „kettőt fizetsz, hármat kapsz” típusú akcióknál meg kell nézni, hogy egyenként mennyibe kerülnek a megvásárolandó termékek, és ha a vásárlók nem találnak erre vonatkozó adatokat a plakátokon, szórólapokon, hirdetésekben, akkor kérjenek további információkat a kereskedőktől.

Az előző évek során a fogyasztóvédelem rengeteg büntetést kiállított a megtévesztő marketingért, különösen a téli leárazások idején. Előfordult, hogy  óriásplakátok hirdették az üzlet bejáratánál az 50%-os kedvezményt,

miközben odabenn minden teljes áron volt eladó.

Hirdetés

Arra is volt már példa, hogy az üzletek kerekítettek az árleszállítás mértékét kifejező százalékokon, 30%-osnak hazudva azt, ami csak 29%-os.

Egy utolsó tanács, mely bármikorra érvényes: soha nem árt az apró betűs részt is elolvasni.

Hirdetés