Nem lehet elégszer elmondani: az oltás véd a súlyos megbetegedéstől, mások megfertőzése pedig nem alapvető emberi jog

Nézze meg, milyen tüneteket okoz, ha megfertőződik a delta variánssal.

Hirdetés

Az már csak idő kérdése, hogy mikor durran be igazán Romániában is a koronavírus indiai eredetű delta variánsa negyedik hullám, és az sem kérdés, hogy hamarosan itt is ez a változat válik dominánssá; megnyugtató viszont, hogy az oltottak biztonságban érezhetik magukat – intett mindenkit Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Mint elmondta, az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (INSP) becslései szerint

szeptember közepére már napi 1600 esetre lehet számítani,

ám mivel a delta variáns sokkal agresszívabban terjed az eddigieknél, a miniszter szerint ez még optimista becslés, ezért felkérte az intézetet, végezze el újra az elemzést, mert a vírus terjedésének sebessége alapján könnyen megtörténhet, hogy ezt a számot még jóval szeptember közepe előtt elérjük.

Azt ugyanakkor nem tartja nagyon valószínűnek, hogy ismét eljutunk a napi 10 000 esetig, mivel a lakosság mintegy negyede már átoltott, így ők védettek.

A miniszter egyértelműen kijelentette:

azokra, akik felvették a teljes oltást, nem lesz veszélyes a negyedik hullám,

az oltások ugyanis 90 százalékban védenek a fertőzés súlyos, kórházi kezelést igénylő formáitól.

Az is beszédes, hogy azok közül, akik eddig a delta variáns okozta fertőzés szövődményeiben haltak meg, senki sem volt beoltva.

Ismét megszólalt a témában a miniszter pártbeli főnöke, Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke is, aki emlékeztetett: a külföldi példák alapján a delta variáns által megfertőzött személyek 97 százaléka oltatlan, a maradék 3 százalék esetében pedig a fertőzés enyhe, szinte elhanyagolható tünetekkel zajlik le, így ők nem is szorultak orvosi ellátásra, nem terhelték le az egészségügyet.

Barna ismét csak kijelentette: logikusabb, ha a nem létfontosságú intézményekbe – például a bevásárlóközpontokba – korlátozzák hétvégén az oltatlanok belépését, hiszen ezzel csökkenhet a tömeg kialakulásának, és a fertőzés tömeges terjedésének a veszélye, ami a korlátozások szigorítását vonná maga után.

A miniszterelnök-helyettes egyszerű, de nehezen cáfolható érvvel állt elő amellett, hogy miért szükséges az oltás, és miért korlátozható az oltatlanok belépése bizonyos helyekre: az nem alapvető emberi jog, hogy megfertőzzünk másokat.

A megelőző intézkedések pedig nem az oltottakat védik, hiszen ők már védettek, hanem éppen az oltatlanokat,

mivel ők azok, akik kitettek a megfertőződés veszélyének.

Az máris tény egyébként, hogy vasárnaptól a diszkókba, klubokba és játéktermekbe csakis oltottak léphetnek be, de az egészségügyi minisztérium tervei szerint bizonyos helyekre – akár a vendéglátóhelyek belső tereibe – szintén csak azokat engedhetik majd be, akik már felvették az oltást.

Hirdetés

Azt egyébként, hogy

ha az oltottak el is kapják a vírust, csupán elhanyagolható mértékű tünetek jelentkeznek,

egy felmérés is igazolja.

Eszerint a delta variáns oltatlanok esetében az öt leggyakoribb tünet a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás, a láz és a makacs köhögés.

Az oltottak körében eltérőek a tünetek annak függvényében, hogy egy vagy két oltást kaptak.

A még csak egyszer beoltottak fejfájásra, orrfolyásra, torokfájásra, gyakori tüsszentésre és makacs köhögésre panaszkodtak.

Vagyis látható, hogy a láz esetükben már nincs az első öt tünet között, a helyét átvette a tüsszögés.

Akik mindkét oltást felvették, fejfájást, orrfolyást, tüsszögést, torokfájást és a szaglás ideiglenes elvesztését jelölték meg a tünetek között, vagyis itt a láz mellett már a köhögés sem jelentkezik, lényegesen enyhébb a fertőzés lefolyása.

Szóval mindenképpen érdemes és ajánlott felvenni azt az oltást.

Az utóbbi 24 órában 150 új esetet regisztráltak, egy ember meghalt. Kórházban 410 személyt ápolnak, közülük 49-et intenzív osztályon.

 

Hirdetés