Előtte, utána. Fotók forrása: Adevarul.ro

Nem kímélték a diófákat az útszélesítő munkások: amelyik útban volt, körbeaszfaltozták

Mire az emberek kezdték szóvá tenni a dolgot, a Hunyad megyei önkormányzat máris felszedette az aszfaltszőnyeget a gyökerek körül.

Hirdetés

Európai közpénzből, de balkáni módra újítják a megyei önkormányzat kezelésében lévő közutakat Hunyad megyében. Erről a 761-es számú megyei út egyik szakaszán győződhettek meg a sofőrök, akik nemrég arra lettek figyelmesek, hogy az építőmunkások az út szélesítése közben körbeaszfaltozták az útszéli diófákat is.

Nem kell biológusnak lenni ahhoz, hogy belássuk, a fák nem jutnának csapadékhoz az aszfaltszőnyeg alatt, és pusztulásra lennének ítélve – szóvá is tették a környéken élők, hogy ilyen megoldást még nem láttak.

Még szerencse, hogy Costel Avram megyemenedzser tisztázta: rövid ideig voltak körbeaszfaltozva a fák, hiszen eredetileg is az volt a terv, hogy aszfaltozás után felszedik a fák körüli réteget. A későbbi fotók tanúsága szerint valóban közbeavatkoztak, szabályos négyzet alakban hagyva helyet, hogy a fák gyökerei csapadékhoz jussanak.

Nincs itt tehát semmi látnivaló, a sofőrök meg majd biztos kikerülik a váratlan akadályokat.

Az út kiszélesítésére egyébként azért volt szükség, mert 500 méter hosszan parkolót alakítanak ki a közeli autópiac látogatói számára. A 761-es számú megyei út mellett további négy közút felújítása van folyamatban, mintegy 70 kilométer hosszan. Az európai uniós finanszírozású munkálatokra 120 millió lejt fordítanak.

Hirdetés