Nem is lenne jó belépni a schengeni övezetbe, mondja a munkaügyi miniszter

Marius Budăi a munkaerő-elszívás miatt aggódik, de nagyon.

Hirdetés

Románia schengeni csatlakozása a kanyarban sem látszik egyelőre, ez a történelmi lépés viszont komoly gondokat okozna a honi munkaerőpiacon – ezt vette fel egy konferencián Marius Budăi munkaügyi miniszter.

Köztudott, hogy a krónikus munkaerőhiány miatt a kormány idén megduplázta az EU-n kívülről befogadható külföldi vendégmunkások számát, de közben felmerült egy újabb probléma: a drága pénzért Európába hozott munkások közül egyre többen hagyják faképnél a romániai munkaadót és a schengeni övezet országaiban keresnek jobb állásajánlatot, fittyet hányva a megkötött munkaszerződésre.

Képzeljük el, mi történne akkor, ha eltörölnék a határellenőrzést

– Románia valószínűleg elveszítené az importált munkaerőt nagyon rövid időn belül. A helyzet az, hogy a hatályos jogszabályok nem védik a munkaadót ilyen esetben, nincs törvényi keret arra, hogy a faképnél hagyott munkáltató lépni tudjon, és uniós szintű egyezmény sincs ezzel kapcsolatban. Marius Budăi szerint viszont

épp ez lehetne az egyetlen megoldás: egy munkaerőpiaci fair play-szabály –

amennyiben egy EU-n kívüli munkás szerződést köt egy itteni munkaadóval, és mégis lelép, a hűtlen vendéget lehessen például visszaküldeni Romániába.

Mint arról beszámoltunk, a kormány januárban döntött arról, hogy 100 ezerre emeli az unión kívülről befogadható vendégmunkások kvótáját, legtöbben Ázsiából érkeznek, s főleg az építőiparban és a vendéglátásban helyezkednek el.

Hirdetés