Fotó forrása: Ebihoreanul

Nem csak az Úrnak szolgált, adót is csalt közben egy váradi ortodox pap – most körözik

Sehol nem találják az adócsalás miatt jogerősen kilenc évre ítélt egykori pópát.

Hirdetés

Érdekes figura lehet a nagyváradi Holdas templom volt papja, Ovidiu Pop, aki szolgálati évei alatt nemcsak az Úrnak és a híveknek szolgált, hanem kétes üzleti kapcsolatokba is bonyolódott. A többek között külföldön tanult, egyébként szilágysági származású ortodox pap 1999-ben került Nagyváradra. Már akkor kivételes üzleti érzékről tett tanúbizonyságot azzal, hogy a nyugati országokból behozott használt gépkocsikkal kereskedett, gépparkká alakítva az ortodox püspökség, illetve a parókia udvarát. De nem ezzel szúrt szemet a bűnüldöző szerveknél, hanem adócsaló tevékenységével.

2012 és 2014 között üzlettársával, Kallos Loranddal közösen egy adócsaló hálózatot működtetett, mely a Varadia Bussines nevű cég köré csoportosult. Azzal foglalkoztak, hogy különböző fantomcégeken keresztül magyarországi mészárszékektől vásároltak fel húsipari termékeket, amit aztán a Varadia Bussines vállalaton keresztül értékesítettek. A fantomcégek óriási adótartozásokat halmoztak fel, miközben a húst rendkívül jutányos áron adták tovább a vállaltnak. A keletkezett kár 1,8 millió euróra tehető. 2014-ben lepleződtek le, nem sokkal a vádemelés után Ovidiu Popot felmentették a papi szolgálat alól. Az első ítélet 2018-ban született, de a vádlottak fellebbezést nyújtottak be ellene.

A nagyváradi fellebbviteli bíróság csütörtökön hozott jogerős ítéletet az ügyben fenntartva a bíróság korábbi döntését, mely 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a két fő vádlottat. A fellebbviteli bíróság egyedül a adócsaló hálózat további tagjai esetében enyhített, illetve szigorított az eredetileg kiszabott büntetéseken.

Kallos Lorandot azóta bebörtönözték, Ovidiu Popot viszont sehol nem találjak, ezért körözést adtak ki ellene.

Hirdetés