Nem biztatnak sok jóval a koronavírus omikron variánsa által okozott ötödik járványhullám kapcsán

Az egészségügyi illetékesek azért igyekeznek felkészülni az újabb járványhullámra.

Hirdetés

A koronavírus delta variánsa okozta eddigi rekordhoz képest is több új fertőzött lehet naponta a sokkal gyorsabban terjedő omikron variáns miatt, amely egy hónapon belül dominánssá válhat – ezzel a nem túl derűs forgatókönyvvel álltak elő a bukaresti egészségügyi illetékesek, akik szerdán arról tájékoztattak, milyen forgatókönyvekre számíthatunk az ötödik hullámban, és hogyan próbálják annak hatásait csökkenteni.

Adriana Pistol, az Országos Közegészségügyi Intézet fertőző betegségek megfigyelésével és megelőzésével foglalkozó központjának vezetője szerint a fertőzöttek száma már csak amiatt is magas lehet, mert

a kockázati csoportba tartozó 65 év fölöttiek, illetve krónikus betegek mintegy 60 százaléka oltatlan,

az oltottaknak pedig eddig csupán mintegy 25 százaléka kapta meg a harmadik, megerősítő oltást.

Emellett az epidemiológiai vizsgálatok is nehezen zajlanak, mivel sok, az országba érkezett személy nem töltötte ki az utasok utólagos nyomon követését lehetővé tevő űrlapot, sokan nem tartják be a karanténszabályokat, és az sem segíti a járvány újabb hullámának megelőzését, hogy nem sikerült bevezetni a kötelező munkahelyi védettségi igazolványt.

Mivel sok az oltatlan, és az omikron variáns gyorsabban terjed, megtörténhet, hogy akár napi 25 ezer vagy annál is több új fertőzött lesz a járvány csúcsán, ami egyébként a delta esetén tapasztalt 52 naphoz képest már 31 nap alatt eljöhet, ez pedig még akkor is megterheli az egészségügyi rendszert, ha tényleg enyhébb a fertőzés lefolyása.

Azt valószínűsítik, hogy

az omikron már január második felére dominánssá válik,

a legpesszimistább forgatókönyv szerint pedig 27 nap alatt elérheti a kórházi kezelésre szorulók száma a 25 ezret, miközben az intenzív osztályon kezeltek száma már 20 nap alatt 1500-ra ugorhat.

És az egészségügyi rendszer nem csupán emiatt kerülhet nehéz helyzetbe, hanem azért, mert az egészségügyi személyzet is megfertőződhet – márpedig hiába oltott, és ezért tünetmentes valaki, ha pozitív tesztet produkál, karanténba kell vonulnia, vagyis kiesik a munkából.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondta,

a kormány célja az, hogy ne kelljen lezárásokat elrendelni,

nyitva maradjanak az iskolák, és a halottak száma is minél alacsonyabb legyen.

Hirdetés

A járvány terjedésének csökkentése érdekében nagyon fontosnak nevezte az oltási kampány ismételt felpörgetését, illetve a távolságtartást és a maszkhasználatot.

Rafila csalódottan jegyezte meg, hogy a kormánykoalíciót alkotó pártok nem döntöttek a kötelező munkahelyi védettségi igazolványról, amely szintén hozzájárulhatna a fertőzések számának csökkentéséhez.

Az intézkedésekről elmondta, tárgyalnak a nemzetközi gyógyszergyártókkal a legújabb koronavírus-gyógyszerek, így a Paxlovid mihamarabbi beszerzéséről, emellett a minisztériumban létrehoztak egy csoportot, amelynek a feladata az egészségügyi rendszer minél hatékonyabb koordinálása lesz.

Növelnék a tesztközpontok számát is,

ehhez bővítik azon háziorvosi rendelők számát, ahol az emberek teszteltethetik magukat.

A háziorvosok és az orvosi kamarák bevonásával kidolgozzák a kórházi kezelést nem igénylő fertőzöttek kezelésének szabályait is.

Emellett ellenőrzik kórházak elektromos és oxigénhálózatait is.

A miniszter szerint a koronavírus-fertőzöttek számára a kórházi kapacitás 20 százalékét, mintegy 25 ezer ágyat különítettek el, de ez megnövelhető 30 százalékosra is.

A járványadatok egyébként szerdán is azt mutatják, hogy ismét terjedésnek indult a vírus: 24 óra alatt 1271 új fertőzöttet találtak, és 33-an haltak meg, míg két korábbi halott esetében beigazolódott, hogy haláluk a koronavírus-fertőzéshez köthető.

Hirdetés