Addig húzták-nyúzták a korrupciós pert, hogy elévült a bűncselekmény

Harmincnégy orvos és patikus több ezer hamis receptet írt és számolt el, 1,6 millió lejes kárt okozott – jutalmul felmentették őket.

Hirdetés

Hogy mit érdemelnek Romániában az olyan orvosok és gyógyszerészek, akik egymással összejátszva hamis vényeket állítanak ki és számolnak el, és ezzel több mint másfélmillió lejes kárt okoznak az államkasszának?

Nos, néhány évi jogi huzavona után felmentést és további nyugodt, kényelmes életet.

Legalábbis így járt az a 34 orvos és patikus, akik ellen még tíz évvel ezelőtt emeltek vádat csalás, hamis okiratok használata, vesztegetés és pénzmosás miatt.

Most viszont mindannyiukat felmentették.

Az ok: addig húzódott a per, hogy

a bűncselekmények egyszerűen elévültek a jogerős ítélet megszületése előtt.

A vád szerint az érintett orvosok és gyógyszerészek 4000 hamis recepttel verték át az egészségbiztosítót.

A módszer egyszerű volt: az orvosok megírták a 30 százaléktól 100 százalékig terjedő arányban ártámogatott vényeket olyan rendelések alapján, amelyekre sor sem került – olyan esetek is voltak, amikor elhunytak adatait felhasználva írták meg a receptet –, amelyeket aztán a patikusok elszámoltak az egészségbiztosító pénztárnál.

Ezzel 1,6 millió lejes kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Hirdetés

Az érintett gyógyszerészek még jutalmat is kaptak, hiszen mesterséges módon növelték a gyógyszertárak forgalmát, az orvosoknak pedig a vények értékének 3 és 5 százaléka közötti összeget csorgattak vissza értékes fáradozásaikért.

Igaz ugyan, hogy lebuktak, és tíz éve vádat emeltek ellenük, de a per hosszasan elhúzódott, a bukaresti törvényszék csak nyolc év után, 2020 decemberében hirdetett alapfokú ítéletet.

Amely már eleve nem volt túl szigorú: néhány esetben felfüggesztett szabadságvesztésről szólt.

Ezt követően a bukaresti ítélőtáblához került az ügy, amely már két éve húzta – egészen mostanáig, amikor arra hivatkozva, hogy a vádiratban szereplő bűncselekmények már elévültek, az összes vádlottat jogerősen felmentette.

Mit is mondhatnánk: parádés egy teljesítmény minden érintett részéről.

Hirdetés