Fotó: Musai–Muszáj/Facebook

Naná, hogy a karácsonyi vásár szervezői ismét megfeledkeztek a magyar feliratokról Kolozsváron

Úgy tűnik, nagyon ragaszkodnak a hagyományhoz.

Hirdetés

Újabb karácsonyi vásár nyílik pénteken Kolozsvár szívében úgy, hogy a román feliratok mellől ezúttal is hiányoznak a magyar feliratok a vásár kapuján, a fabódékon és a színpadon.

A Musai–Muszáj akciócsoport már egy november 15-ei bejegyzésében megjegyezte, bíznak abban, hogy a város 50 ezres magyarságának érdekeit képviselő elöljárók ezúttal időben jelezték a szervezőknek, hogy

három év után végre ideje lenne többnyelvű üdvözlő feliratokat kihelyezni a vásárban, ez mégsem történt meg.

Csütörtöki bejegyzésükben már azt jegyzik meg, hogy „nyelvi egyenlőség nélkül, Kolozsvár egy történelmi frusztrációktól szenvedő intoleráns város marad”.

Az akciócsoport levelet is írt a vásárt szervező cégnek, melyben megjegyzik, nem azért van szükség a magyar feliratokra, „mert a magyarok nem tudnának románul, hanem azért, mert a magyar nyelv használata a város központjának nyilvános tereiben

azt üzenné, hogy a város magyar lakosai pont olyan tiszteletnek örvendenek kultúrájuk tekintetében mint a románok”.

Hirdetés

A szervezők válasza alapján a vásárnak idén lesz magyar nyelvű programfüzete, a rendezvény területén helyet kap pár magyar szöveget is tartalmazó molinó, de készül egy olyan klip is, melyben magyarul is köszöntik a vásár vendégeit.

Azt is megjegyzik, hogy a szervezőcsapat dolgozik a Musai–Muszáj akciócsoport által javaslatának gyakorlatba ültetésén. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Hirdetés