Nagy szükség lenne a vérplazmára, de csak kevés kigyógyult koronavírusos beteg hajlandó adni

Igaz, a bürokrácia is nehezíti a dolgot.

Hirdetés

Bár a koronavírus-fertőzés súlyos formáiban szenvedő betegek kezelésében rengeteget segít a már kigyógyult betegektől kinyert, antitesteket tartalmazó vérplazma, továbbra sem tolonganak az emberek vérplazmát adni.

Egy felmérés szerint a kigyógyultak kevesebb mint 20 százaléka válaszolta azt, hogy minden további nélkül hajlandó vérplazmát adni.

Az elmúlt hónapban Romániában mintegy négyezren adtak összesen 6500 adagnyi plazmát.

Ebből több mint 3000 adagnyit már beadtak a betegeknek, 1500-nak az alkalmasságát vizsgálják, míg 2000 adag nem volt megfelelő.

A felmérés szerint a kigyógyult betegek 17 százaléka adna plazmát, 14 százalék egészségügyi okok miatt nem is tudna, 33 százalék azért, mert fél, ugyanakkor 36 százalék azért nem, mert a hatóságok nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást az ügyben.

Hirdetés

A hatóságok felelőssége meglehetősen nagy abban, hogy sokan nem tudnak vérplazmát adni: három érintett közül kettő ütközött különféle bürokratikus akadályokba.

Közülük 15 százalék azt mondta, nem is tudott kapcsolatba lépni a vérellátó szolgálattal, 35 százalékukat elutasították, 18 százaléknak sikerült kapcsolatba lépnie a vérellátóval, de nem kapott időpontot – így csak 32 százaléknyi érdeklődő tudott plazmát adni.

Ugyanakkor azoknak, akiknek sikerült, 29 százaléka kétszer vagy többször is adott már.

Hirdetés