Na melyik az Európai Unió két, szilárdan álló zöld zónás bástyája? Mutatjuk!

Igazi paradoxon, ha az átoltottságot nézzük. Egyébként a hazai hivatalos vírusadatok egész jók.

Hirdetés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) rendszeresen közzéteszi az úgynevezett fertőzöttségi térképeket, amelyeken szépen látszik, hogy állnak az Unió tagállamai, ami a koronavírus-fertőzéseket illeti. Nos, a legutóbbi térkép egészen paradoxális képet mutat, ami a két hetes fertőzési rátát illeti.

Az a helyzet, hogy az EU területén (az ECDC által feldolgozott adatok alapján) összesen két „zöld” terület van (ami alacsony fertőzési rátát jelent). És mindkét terület Romániában található. Na de ez még nem minden: az egyik zöld terület az ország észak-keleti régiója (ahol az átoltottsági ráta 30,85%), a másik pedig a dél-nyugati (itt az átoltottsági ráta 39,04%).

Ha ehhez hozzátesszük, hogy Románia továbbra is az utolsó előtti helyen kullog az Európai Unióban, ami az átoltottságot illeti, akkor tényleg kapkodhatjuk a fejünket. Hogy a fenébe lehet ez? Nos, nem vagyunk se virológusok, se közegészségügyi szakik, de azért megkockáztatjuk a feltevést: a zöld rejtély kulcsa talán az, hogy a koronavírus-fertőzéses eseteket csekély számban diagnosztizálják az illető régiókban.

Ami a hivatalos járványadatokat illeti, nem állunk rosszul: az elmúlt 24 órában összesen 717 új megbetegedést diagnosztizáltak (ebből 27 újrafertőződés). A halálesetek száma csökkent, összesen 44 súlyos, komorbiditásokban is szenvedő beteg (36 oltatlan és 8 beoltott) hunyt el (kettő közülük a megadott időszak előtt). Az ország intenzív osztályain 468 beteget kezelnek.

Vigyázzunk magunkra, egymásra az ünnepi időszakban is!

Hirdetés