Mulasztások, időhúzás: öt év után végre ítéletet hirdettek a pályán elhunyt labdarúgó ügyében

Az Ekeng-ügy országos botrányt kavart, miután kiderült, sem a mentő, sem az orvos nem volt megfelelően felkészülve.

Hirdetés

Közel öt év után született ítélet a pályán életét vesztő Dinamo-focista, Patrick Ekeng halálának ügyében: a bukaresti fellebbviteli bíróság másodfokon is helybenhagyta a mérkőzésre kirendelt mentőautó orvosára kiszabott másfél éves felfüggesztett börtönbüntetést.

Mint arról mi is beszámoltunk annak idején, Patrick Ekeng, a Dinamo kameruni középpályása 2016. május 6-án, a Viitorul elleni bajnoki mérkőzésen esett össze a pályán, és az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A boncolás kiderítette, hogy a futballista szívnagyobbodásban szenvedett – halála miatt a román szövetség egy héttel elhalasztotta a Dinamo–CFR kupadöntőt is, amelyet végül 11-esekkel a kolozsvári csapat nyert meg.

A mentőautó orvosát, Mihaiela Elena Duţát tavaly is vétkesnek találták az ügyben, mivel nem próbálta meg időben újraéleszteni a sportolót.

A tragédia kapcsán hatalmas botrány tört ki, ami újabb rendszerbeli hiányosságra mutatott rá: az akkori beszámolók szerint a helyszínen levő mentőautóban nem volt az újraélesztéshez szükséges defibrillátor, a mentőorvos pedig nem is tartózkodott a járműben, ehelyett a tribünön szotyolázott és dohányzott.

A fellebbviteli bíróság a felfüggesztett börtönbüntetés mellett a Duţăra kirótt 60 napos közhasznú munkáról szóló büntetést és a futballista családjának megítélt, több mint 200 ezer eurós kártérítést is meghagyta, utóbbit az orvos a mentőt biztosító Puls Medica céggel együtt kell kifizesse. Ekeng rokonai nagyobb összeg reményében fellebbeztek, de nem jártak sikerrel.

Hirdetés