Fotó forrása: Spitalul Victor Babes Timisoara

Most, hogy szinte mindenhol 3 ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta, gyorsan megváltoztatnák a kiszámítási módját

Ha járványgócpont alakul ki például egy idősotthonban, az az egész település fertőzési rátáját befolyásolni fogja. Ez azt jelenti, hogy hamarabb rendelhetnek el majd korlátozásokat.

Hirdetés

Románia ismét fordítva ül a (járvány)lovon. A lakosságarányos fertőzési ráták csökkenése lehetővé tenné bizonyos korlátozások feloldását, legalábbis ha a hatóságok betartanák a saját maguk által kitalált járványszabályokat. Csakhogy közben itt van ez az új vírustörzs, mely még nem érte el a közösségi terjedés szintjét, de ha egyszer eléri, akkor az egészségügyi rendszer nagy eséllyel összeomlik (a gyorsabb terjedés miatt pillanatokon belül megtelnének a kórházak).

Úgyhogy miközben egyre több helyen nyitnak az éttermek, kávézók, kocsmák, mozik, színházak, és lassan az iskolák is megnyitják kapuikat,

a hatóságok azon gondolkodnak, miként lehetne diszkréten megváltoztatni a lakosságarányos fertőzési ráta kiszámítási módját úgy, hogy az igazodjon a járványveszélyhez.

Mint tudjuk, a fertőzési ráta azt számszerűsíti, hogy ezer lakosból hányan betegek. Ennek alapján döntik el, hogy milyen korlátozásokat vezessenek be vagy oldjanak fel.

A korábbi kormány döntése értelmében mindeddig a lakosságarányos fertőzési ráta kiszámításakor nem vették számításba, ha egy adott településen fertőzési gócpont alakult ki például egy, a szociális ellátórendszerhez tartozó intézményben. Ezek zárt központok, a koronavírus terjedését rövid időn belül meg lehetett fékezni, illetve kontroll alatt lehetett tartani, ennélfogva nem volt szükség az egész településen a korlátozások bevezetési szintjéig növelni a fertőzési rátát. Ezen akarnak most változtatni, figyelembe véve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ javaslatait is.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár szerint bár Romániában platófázisba ért a járvány,

nem csukhatjuk be a szemünket, mert a veszély nem múlt el.

Nem válik hasznunkra, ha elzárkózunk a valóságtól. Az új számítási módszer pontosabb képet adna az országban uralkodó járványhelyzetről, és segítene a hatóságoknak abban, hogy kontroll alatt tartsák a járvány terjedését, mondta.

Hirdetés

A hatóságok a döntést nyilvánvalóan a brit vírustörzs miatt hozták meg, amely miatt a legtöbb európai ország szigorú korlátozásokkal készül. Virgil Musta temesvári orvos megítélése alapján Romániában még nem érte el a közösségi terjedés szintjét, de amint erre sor kerül, a hatóságoknak készen kell állniuk, hogy azonnal közbelépjenek.

Járványtani kutatásokkal még meg lehet határozni a terjedés mértékét, de amennyiben a közösségi terjedés szintjére lépünk, erre már nem sok esélyünk lesz. Főleg, hogy csak nagyon kevés laboratórium képes genomszekvenálásra. Most kell tehát óvatosnak lenni, és

különösen odafigyelni a gyerekek megbetegedésének elkerülésére.

Musta szerint ha a mutálódott vírus terjedni kezd, az esetszám hirtelen növekedése óriási nyomást helyezhet az egészségügyre, megugorhat a súlyos betegek és a halálesetet száma is.

Hirdetés