Most biztosan nagyon szomorú a hírszerzés, miután Iohannis nem akarja visszaadni a játékát

Az elnök bejelentette: a jövőben sem vehetnek részt az ügyészségi nyomozásokban.

Hirdetés

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és csatolt szervei a jövőben sem vehetnek részt az igazságszolgáltatás munkájában – legalábbis ezt ígéri Klaus Iohannis államfő annak kapcsán, hogy a jövőben módosítani kívánja a hírszerző szolgálatok működését szabályozó törvényeket.

Az elnök szerdán este határozottan kijelentette: a módosítások során esze ágában sincs visszaadni a hírszerzésnek a jogot, hogy részt vehessen az ügyészségek munkájában.

Szerinte ugyanis a nyomozás csakis az ügyészségek, az ítéletek meghozatala pedig a bírák feladata, a hírszerzőknek nincs keresnivalójuk ezen a területen

Iohannis szerint a hírszerzők foglalkozzanak csak a saját dolgukkal, ha pedig közben bűncselekmény gyanúja merül fel, tegyenek szépen ügyészségi feljelentést, ahogy az az átlag intézményekre is érvényes.

Az elnök kijelentette: a szolgálatoknak a bizonyítékok megszerzésében sem lehet semmilyen szerepük.

Hirdetés

Az ügy apropója, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) – amelyet a mindenkori államfő, vagyis jelen esetben Iohannis elnököl – keddi ülésén arról született döntés, hogy a jövőben módosítják a hírszerzés működését szabályozó törvényeket.

A SRI igazságszolgáltatásban játszott szerepének apropóját az adja, hogy néhány évvel ezelőtt az alkotmánybíróság alkotmányellenessé nyilvánította, hogy a hírszerzés folytasson lehallgatásokat a büntetőügyekben, miután kiderült: a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség is titkos paktumot kötött korábban a tikosszolgálatokkal.

Ezért aztán a hírszerzőknek össze kellett csomagolniuk a jó kis lehallgató berendezéseiket, és az ügyészségeknek saját, a gyanúsítottak lehallgatását és megfigyelését végző kapacitásokat kellett kiépíteniük.

Hirdetés