Rendőrök: nem vagyunk gázszerelők, sem szemetesek!

Kiakadtak a derék közegek a belügy által rájuk húzott új uniformis és járőrkocsi-színek láttán.

Hirdetés

Ez a cikk nem a pandémiáról szól. A járvány árnyékában az élet igyekszik élni, mert élni akar. És az életnek a rendőrdivat is szerves része. Ami érthető: nem mindegy, milyen ruhában feszít a rend éber őre a világ előtt.

A belügyminisztérium egy hórukkos húzással bemutatta az új rendőr-egyenruhát, illetve meg is rendelt az átszínezett, Dacia Logan járőrkocsikból 6700 darabot. És akkor nézzük tételenként.

A még csak bemutatott új egyenruha érzésünk szerint is randa, és igazuk van az országos rendőrszakszervezet szószólóinak, amikor azt mondják, gázszerelők vagy szemetesek uniformisára emlékeztet. (Szerintünk autószerelő munkaruhának is simán elmegy, sőt, annak elegáns is, amint egyik kolléga megjegyezte.) Persze, nincs nekik semmi bajuk a gázszerelőkkel meg a szemetesekkel. A probléma az, hogy csúnya, továbbá megtévesztő, mert zavart kelt a polgárokban.

A járőrkocsik színével más a probléma, legalábbis a rendőrök szerint. (Mert szerintünk egész klasszak lettek. Kicsit a német járőrkocsik színeire emlékeztetnek. A szász-német kapcsolat lenne a ludas, kérdezheti most bárki konspiratív elme.) Miért kellett levenni a trikolór színezést? Az egyik szószóló elment egészen addig, hogy aha, azért, hogy PNL-s kék-sárgát tegyenek rájuk. Ezen érv kapcsán azért kicsit kétségbe lehet vonni a felháborodás mögötti érvrendszer józanságát, de hát a rendőr is ember.

Hirdetés

Az esztétikai, politikai és egyéb érveken túl némi jogalapja is van a szakszervezeti tiltakozásnak. A karhatalmi uniformisokat, egyéb jelvényeket csakis törvényes alapon lehet megváltoztatni. A jelenlegi felszerelést egy 2002-es kormányrendelet határozta meg. Márpedig újabb, a módosításokra vonatkozó kormányrendelet nincs. És azt is problémásnak találják, hogy a módosítások végrehajtását a rendőrök megkérdezése nélkül hajtotta végre a belügy, ami viszont a társadalmi párbeszédre vonatkozó törvényt sérti, mint a szűk cipő. A szakszervezet egy hónappal ezelőtt hivatalos levélben fordult a belügyminisztériumhoz, amelyre, sajátos haza módszer szerint máig sem érkezett válasz.

Apropó, Önnek, kedves Olvasó, hogy tetszik az új rendőruniformis?

Hirdetés