Most akkor érvényes két oltással a védettségi igazolvány vagy sem?

Az új EU-s szabályok sokakat elbizonytalanítottak, Raed Arafat államtitkár megadta a választ.

Hirdetés

Némi bizonytalanságot okozott Romániában, hogy február elsejétől hatályba lépett az EU-ban az a bizottsági határozat, amely értelmében csak abban az esetben ismerik el érvényesnek a védettségi igazolványokat, ha még nem telt el kilenc hónap az utolsó koronavírus elleni oltás óta.

Vagyis ha valaki több mint kilenc hónapja megkapta a második oltást, akkor a védettségije nem érvényes, ha viszont még nem telt el a kilenc hónap, akkor igen.

Sokakban fölmerült a kérdés, hogy akkor mostantól Romániában sem mehet vendéglőbe vagy nem alapvető fontosságú termékeket forgalmazó üzletekbe az, akinek van ugyan két oltása, de több mint kilenc hónapja kapta meg a másodikat?

Nos, Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár, aki korábban arról beszélt, hogy mindez Romániára is érvényes, végre rendet vágott: kedden este egyértelműen kijelentette, hogy az országon belül nem hatályos az intézkedés.

Csakis azoktól kérik a három oltásos védettségit, ha már eltelt kilenc hónap a második vakcina óta,

akik az EU-n belül az államhatárokat átlepve akarnak utazni.

Belföldön továbbra is azt az elvet alkalmazzák, hogy ha valaki megkapta a kétadagos oltás második adagját, az védettnek minősül, így a zöldigazolványa is érvényes.

Hirdetés

És bár Arafat korábban úgy nyilatkozott, hogy hamarosan belföldön is bevezethetik az új rendelkezést, úgy néz ki, hogy ez nem valósul meg. Marcel Ciolacu, a kormánykoalíció vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ugyanis azt mondta: egyeztetett párttársával, Adrien Streinu Cercel orvossal, aki egyben a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke, ő pedig azon az állásponton van, hogy nem szükséges Romániában három oltáshoz kötni a védettségi igazolvány érvényességét.

Ez pedig a PSD utóbbi hetekben tanúsított magatartását ismerve

egyértelműen azt jelenti, hogy a párt ellenzi a gyakorlatot, tehát nem valósul meg.

A párt ugyanígy járt el a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány esetében is: bár kezdetben úgy tűnt, támogatja, sőt a PSD-s Alexandru Rafila egészségügyi miniszter ki is dolgozott egy erre vonatkozó törvénytervezetet, az ellenséges közhangulatot és a kötelező védettségi bevezetését hangosan ellenző szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) népszerűség-növekedését látva kihátrált mögüle, Ciolacu pedig a héten már kerek perec kijelentette, hogy ő maga személyesen sem támogatja a bevezetését.

Hirdetés