Fotó forrása: stirisuceava.net

Mosdótálakban, vedrekben és befalazva rejtegettek egymillió eurót a jogosítvány-kibocsátó hivatal alkalmazottai

Mint egy szép nagy család, úgy osztoztak a rendőrök és a közalkalmazottak a megvesztegetésből származó pénzen.

Hirdetés

Mozgalmas napjuk volt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a korrupcióellenes igazgatóság (DGA) ügyészeinek, akik 67 házkutatást tartottak csütörtökön Szucsáva, Beszterce-Naszód, Botoșani és Neamț megyékben. A nyomozást a Szucsáva megyei jogosítvány-kibocsátó hivatalban felmerülő korrupciós gyanú miatt indították, de a szálak messzire vezettek. A hivatal alkalmazottai mellett rendőrök is érintettek, de a házkutatás – kilenc közhivatal és magánlakások mellett – kiterjedt különböző cégek székhelyeire is.

A Szucsáva megyei jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal székhelyén, a Iulius Mallban indult a kutatás. Az ügyészek szerint elképzelhető, hogy figyelmeztették az alkalmazottakat a házkutatásra, mert többen nem jelentek meg a munkahelyükön. Az akció során közel egymillió eurót és különböző luxuscikket foglaltak le, melyeket változatos módon próbáltak rejtegetni, például mosdótálakba, vedrekben vagy befalazva. A feltételezések szerint ez a pénz megvesztegetés útján került a gyanúsítottakhoz azoktól, akik egy jogosítványért akár 5-7 ezer eurót is hajlandóak voltak leperkálni.

A hivatal egyfajta „családi vállalkozásként” működött, a pénzen az közalkalmazottak a rendőrökkel is osztoztak. Korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezet alapítása miatt három eljárás van folyamatban, a bűncselekményeket feltehetően az elmúlt két évben követték el.

Hirdetés