Mobil orvosi csapatok ellenőrzik a határon az egyre nagyobb számban érkező ukrajnai menekülteket

Egyre jobban tombol a háború Ukrajnában.

Hirdetés

Továbbra is zajlik az Ukrajna elleni orosz invázió, ami természetesen a szomszédos országokra is kihat: miután szombaton Románia több európai országhoz hasonlóan kitiltotta a légteréből az agresszor Oroszország repülőit, Moszkva ugyanígy döntött a román gépek kapcsán.

Eközben a háború miatt továbbra is menekültek ezrei tartanak Ukrajna határai felé, többek között Románia irányába is.

A hatóságok szerint szombaton 18 500 ukrán állampolgár lépett be az országba, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző naphoz képest.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy mobil orvosi csapatokat állított fel az Ukrajnával szomszédos megyék tisztiorvosi szolgálataival együttműködve, ezek vizsgálják meg a menekülttáborokba érkezett ukrajnai polgárokat, és végzik el a koronavírus-teszteket.

Az orvosi kezelésre szoruló menekülteket a térség kórházaiba irányítják, ellátásuk a hatályos nemzetközi egyezmények alapján a román állampolgároknak járóhoz hasonlóan történik.

A minisztérium emellett 5000 adagnyi antibiotikummal segítette ki a támadás alatt álló Ukrajnát.

Eközben az oroszok Vlagyimir Putyin elnök utasítása nyomán fokozták az ukrán célpontok elleni támadások intenzitását, folyamatos harcok dúlnak Kijev elfoglalásáért, vasárnapra virradóra egy orosz rakéta becsapódása nyomán felrobbant egy Kijev melletti kőolajraktár, Harkiv mellett pedig egy kőolajvezetéket robbantottak fel.

A vasárnapi beszámolók szerint a városba orosz páncélosok hatoltak be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint

az ukránok a végsőkig kitartanak, és ebben a világ civilizált országai is segítik őket.

Hirdetés

Ennek egyik elemeként kemény szankciókat fogadtak el vasárnapra virradóra Oroszország ellen: több orosz bankot is kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból, ami azt jelenti, hogy lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.

Eközben Németország is bejelentette, hogy kezdeti ódzkodása ellenére hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, és 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger légvédelmi rakétát küld az ukrán hadseregnek.

Franciaország és Csehország is újabb katonai eszközöket szállít.

Eközben amerikai beszámolók szerint

a moszkvai vezetés egyre frusztráltabb,

mivel az ukránok a vártnál sokkal keményebb ellenállást tanúsítanak, így nem sikerült teljesíteni az előzetesen kitűzött katonai célokat.

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt: két választás volt, katonailag válaszolni az ukrajna elleni orosz agresszióra, a harmadik világháború kitörését kockáztatva, vagy kemény nemzetközi szankciókkal sújtani Oroszországot, hogy a lehető legnagyobb árat fizesse a nemzetközi jog durva megsértése miatt.

Hirdetés