Mit hoz még az új év? Több hatalmat a rendőröknek, keményebb büntetéseket a csendzavaróknak

Január végétől a rendőrök engedély nélkül is behatolhatnak magánlakásokba, ha azt gyanítják, hogy valaki veszélyben van, de szigorúbban büntethetik a házibulik szervezőit is.

Hirdetés

A caracali gyilkosságok adhatták az apropóját annak a törvénykezdeményezésnek, mely egyszerűsítette a rendőri beavatkozások menetét bizonyos vészhelyzetekben. Ha már új jogszabályokat dolgoztak ki, a jogalkotók igyekeztek belesűríteni egy sor olyan új rendelkezést is, mely megkönnyíti a rendőri munkát – nagyobb hatalmat adva a kezükbe – , ugyanakkor pár szigorúbb büntetést is lehetővé tettek azok számára, akik nem tartják tiszteletben a törvényeket vagy sorozatosan megszegik azokat.

Így a január 26-tól életbe lépő új szabályok értelmében egy rendőr a tulajdonosok beleegyezése nélkül is behatolhat egy magánlakásba, amennyiben információkkal rendelkezik arról, hogy valaki veszélyben van. Ez a lehetőség akkor is adott, ha a rendőr feltételezése szerint súlyos bűncselekmény elkövetői vagy terroristagyanús személyek rejtőzködnek a lakásban.

A caracali rémtörténet is igazolta, hogy minden egyes perc számít egy emberrablás esetében, hiszen amíg a hatóságok egymás között lemeccsezik a hatásköröket és a területi kompetenciákat, egyre csökken az áldozat megmentésének esélye. Viszont felmerülhet a kérdés:

nem vezethet-e rendőri túlkapásokhoz és alaptalan magánlaksértéshez mindez?

A törvény arról is rendelkezik, hogy a rendőrök engedély nélkül behatolhassanak olyan lakásba, ahol felmerült a gyanú, hogy egy holttest található (például ha a szomszédok jelentik a rendőrségnek, hogy rég láttak egy egyedül élő személyt, és azt feltételezik, hogy meghalt).

Mi van még a jogszabályban? Nagyobb büntetésekre számíthatnak azok, akik nem hajlandóak igazoltatni magukat a hatósági felszólításra. Jelenleg 500 lej a büntetés, januártól akár 1 500 lej is lehet.

Nem túl jó hír azoknak, akik szeretnek a szomszédok agyára menni házibulikkal, éjszakai hangoskodással:

Hirdetés

kétszer nagyobb büntetésre számíthatnak ezentúl a szomszédbosszantásért. Ha a megbüntetett személyre huszonnégy órán belül második panasz is érkezik a rendőrséghez, a büntetés elérheti a 3 000 lejt is és 120 óra közmunkára is kötelezhetik a visszaesőt.

Manapság, amikor Románia egyes régióiban divattá vált közterületen lagzit szervezni, még akkor is, ha egy egész utcát zárnak le illegálisan a násznép felhőtlen szórakozása érdekében, igazán szükség volt az ilyen esetekben kiszabható büntetés szigorítására. Amennyiben a rendőrség második beavatkozására is szükség van, akár a jelenleginél négyszer nagyobb büntetés járhat a lagziszervezőknek.

Hirdetés